by Katarzyna Anders

Schab pieczony

Wigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyWieprzowinaDania z wieprzowinyKuchnia polska

Najlepszy schab pieczony – soczysty, wyrazisty w smaku i prosty w przygotowaniu. Idealny jako pieczeń do obiadu, a także na zimno jako wędlina. Sprawdzi się na co dzień i od święta.

Schab podczas pieczenia musi być cały czas przykryty, by nie wysechł. Dlatego gorąco polecam pieczenie w naczyniu żaroodpornym ceramicznym z pokrywką. Jeśli nie macie takiego naczynia, to należy piec schab w rękawie do pieczenia. Natomiast uważam, że naczynie z pokrywką to znacznie wygodniejsze i zdrowsze rozwiązanie.

Po upieczeniu, a przed pokrojeniem, pieczeń należy przestudzić, by soki w mięsie się uspokoiły. Natomiast jeśli chcemy schab wykorzystać jako wędlinę, to należy go całkowicie wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce – dzięki temu będzie go można kroić na cienkie plasterki.

Jeśli wiemy, że nie zjemy całej pieczeni w ciągu ok. 3 dni, to można ją podzielić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić. Gdy będziemy potrzebować kolejnej porcji wystarczy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie się rozmrozi.

Schab pieczony – przepis

Porcja

1 duża pieczeń

Składniki

  • 2 kg schabu, bez kości

marynata

  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 5 do 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku

na dno naczynia

  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju

dodatkowo

  • żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne

Wykonanie

  • schab opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • mięso polać masłem/olejem oraz obsypać ze wszystkich stron solą i przyprawami, a następnie je wetrzeć
  • schab przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
  • wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem/olejem i ułożyć w nim mięso i koniecznie przykryć pokrywką. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, to możemy mięso piec w rękawie
  • piec w 180ºC przez 2 godziny (po pół godziny na każde pół kg), cały czas pod przykryciem
  • po upieczeniu mięso studzić pod przykryciem minimum 25 minut, by soki się uspokoiły i wtedy można je kroić. Można je też całkowicie wystudzić i schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić - będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
  • pieczeń można też podzielić na pół lub pojedyncze plastry i zamrozić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Wigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyWieprzowinaDania z wieprzowinyKuchnia polska
Przepis własny.