Schab pieczony - przepis
1 duża pieczeń
Składniki
- 2 kg schabu, bez kości
marynata
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
- 5 do 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
na dno naczynia
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
dodatkowo
- żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne
Wykonanie
- schab opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
- mięso polać masłem/olejem oraz obsypać ze wszystkich stron solą i przyprawami, a następnie je wetrzeć
- schab przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
- wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
- dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem/olejem i ułożyć w nim mięso i koniecznie przykryć pokrywką. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, to możemy mięso piec w rękawie
- piec w 180ºC przez 2 godziny (po pół godziny na każde pół kg), cały czas pod przykryciem
- po upieczeniu mięso studzić pod przykryciem minimum 25 minut, by soki się uspokoiły i wtedy można je kroić. Można je też całkowicie wystudzić i schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
- pieczeń można też podzielić na pół lub pojedyncze plastry i zamrozić
