Pieczona pierś z indyka - przepis
1 duża pieczeń
Składniki
- 1,5 kg piersi z indyka, w jednym kawałku
marynata
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 i 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 3/4 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
na dno naczynia
- 1 łyżeczka masła klarowanego
dodatkowo
- żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne
Wykonanie
- pierś z indyka w razie potrzeby opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
- indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by mięso było bardziej zwarte i kształtne
- dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
- indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
- indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
- piekarnik rozgrzać do 180ºC
- dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem
- indyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniu
- piec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił
- po upieczeniu mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić. Jeszcze lepiej po wystudzeniu i zdjęciu sznurka schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
- pieczeń można też podzielić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić
