by Katarzyna Anders

Kanapka z pulled pork, sosem BBQ i surówką coleslaw

KanapkiŚniadania, lunche, kanapkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillKapustaWieprzowinaKuchnia amerykańska

Wyśmienita kanapka à la burger z szarpaną wieprzowiną, sosem barbecue i surówką coleslaw. Slow food w najlepszym wydaniu! Na co dzień, na wycieczki i na imprezy.

Przygotowanie tych kanapek wymaga nieco czasu, bowiem zakłada wolne pieczenie szarpanej wieprzowiny – pulled pork, upieczenie domowych bułeczek hamburgerowych, zrobienie surówki coleslaw oraz domowego sosu barbecue. O ile surówka i sos są bardzo szybkie w przygotowaniu, bo bułeczki i mięso wymagają już większego zachodu. Ale naprawdę warto!

Tym bardziej, że mięso pieczemy w ilości hurtowej, a tak na prawdę pracy nie ma z nim wiele – jedynie marynowanie i samo wolne pieczenie długo trwa. Porcją podaną w przepisie wykarmicie 9 osób. A reszta łopatki jest rewelacyjna na ciepło, jako obiad. Łopatka oraz bułeczki dobrze się mrożą – możecie zatem przygotować większą ilość bułeczek, część zamrozić, zamrozić także część mięsa i wtedy kanapki będą ekspresowe.

Możecie też użyć gotowych bułeczek czy sosu BBQ, ale to nie będzie to samo. Różnica będzie wręcz ogromna, a już takie bułeczki hamburgerowe naszpikowane dodatkami, w ogóle mijają się z celem i ideą slow food oraz dobrego jedzenia. Osobiście zawsze polecam przygotowywanie wszystkich składników własnoręcznie. Jeśli nie masz czasu, można użyć zamiast bułek hamburgerowych dobrych, zwykłych bułek (białych, a jeszcze lepiej razowych z ziarnami) z dobrej piekarni, która nie stosuje ulepszaczy, a wypieka pieczywo tradycyjnie, na zakwasie.

Kanapka z pulled pork, sosem BBQ i surówką coleslaw – przepis

Porcja

porcje dla 9 osób

Składniki

Wykonanie

  • przygotowuj wszystkie składniki według przepisów: wolno upiecz szarpaną wieprzowinę, upiecz domowe bułeczki hamburgerowe, zrób surówkę coleslaw, przygotuj domowy sos barbecue
  • szarpaną wieprzowinę możesz dać zimną lub podgrzać ją w głębokiej patelni, podlewając niewielką ilością wody
  • bułki przekrój na pół. Możesz dodatkowo zgrillować ich wnętrze na normalnym grillu, w piekarniku z funkcją grilla lub na tosterze
  • szarpaną wieprzowinę możesz wymieszać z sosem barbecue, albo układać w kanapce i dopiero polewać sosem - ja właśnie tak robiłam
  • na dolnej połówce bułki nałóż sporo wieprzowiny, polej łyżką sosu barbecue, nałóż kopiastą łyżkę surówki coleslaw i zamknij bułkę
  • podawaj od razu - szczególnie jeśli serwujesz wieprzowinę na ciepło

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
KanapkiŚniadania, lunche, kanapkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillKapustaWieprzowinaKuchnia amerykańska
Przepis własny.