by Katarzyna Anders

Pierogi z kapustą i grzybami

Placki, pierogi, kluskiLeśneWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałKapustaWegetariańskiePierogi i nadziewaneKuchnia polska

Pierogi z kapustą i grzybami to jeden z klasyków wigilijnego stołu, a także kuchni polskiej. U mnie w rewelacyjnym cieście pierogowym – cienkim i elastycznym, z którym świetnie się pracuje.

Nie jest to klasyczne ciasto postne bez jajka, ale jest absolutnie warte zmiany przyzwyczajeń, tym bardziej, że pierogi wciąż są wegetariańskie ;) Polecam!

Po ugotowaniu grzybów warto zachować wywar – nie tylko do przygotowania klasycznego barszczu wigilijnego na zakwasie, ale także do wzbogacenia innych dań czy sosów.

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Porcja

około 40 do 45 pierogów

Składniki

ciasto

  • 350 g maki poznańskiej
  • 170 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

farsz

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g suszonych grzybów (u mnie borowików, mogą być inne leśne)
  • 1 spora cebula
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki soli (lub więcej)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej)

do podania

  • cebula
  • masło

Wykonanie

  • grzyby zalać gorącą wodą, tylko do przykrycia i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do namoczenia
  • grzyby, w wodzie, w której były moczone, postawić na ogień i gotować przez ok. 20 do 30 min., lub do momentu gdy będą miękkie. Zostawić do lekkiego przestygnięcia
  • kapustę zalać wodą, tylko do przykrycia. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka - tj przez minimum 40 min. do godziny. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przepłukać ją letnią wodą
  • grzyby odcisnąć z wywaru (wywar można zachować np. do barszczu wigilijnego), wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać
  • odcisnąć z wody kapustę, wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać
  • cebulę obrać, pokroić bardzo drobno, a następnie podsmażyć na maśle, aż do lekkiego zezłocenia
  • poszatkowane kapustę, grzyby, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz, umieścić w misce i dobrze wymieszać
  • mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.
  • dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne
  • ciasto podzielić na 3 części - gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychały
  • ciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając. Ja robię to pierogownicą
  • pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 min. od wypłynięcia, a następnie odcedzić
  • cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle na złoto
  • pierogi podawać z podsmażoną cebulą. Można je podawać tylko ugotowane, albo dodatkowo podsmażyć na maśle, by były rumiane, z chrupiąca skórką

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiLeśneWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałKapustaWegetariańskiePierogi i nadziewaneKuchnia polska
Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki