Niezwykły tort malinowo-pistacjowy z idealnym ciastem tortowym – ze słodkim kremem na bazie śmietany, mascarpone i kremu pistacjowego, pełen soczystych malin, z warstwą konfitury malinowej i wilgotnym, lekko waniliowym ciastem. A do tego tort jest piękny – zielono-różowy, udekorowany pistacjami i świeżymi malinami zachwyci każdego. Tort pistacjowy z dodatkiem malin, to powiew świeżości wśród tortowych wypieków – połączenie zielonych pistacji i słodkich malin jest naprawdę wspaniałe!
Stworzyłam dla Was idealne blaty tortowe – wilgotne, naprawdę mokre, a do tego stabilne i proste w wykonaniu. Na nich możecie budować dowolne torty które wymagają cięższych blatów biszkoptowych maślanych, a nie zwykłych biszkoptowych (takie lekkie biszkoptowe idealne ciasto tortowe znajdziecie w moich innych przepisach na torty, np. w torcie tiramisu albo torcie z owocami leśnymi i białą czekoladą). Jednak gdy poszukujecie stabilnego blatu na biszkopcie maślanym ucieranym, który nie ma przytłoczyć waszego tortu i “zapychać” tylko być jednocześnie lekki i mokry, to ciasto z tego przepisu Was zachwyci!
Ja wykonałam mój tort pistacjowy z malinami w wersji “naked cake”, bo te stabilne blaty tortowe idealnie się do tego nadają. Możecie jednak przyrządzić nieco więcej kremu i otynkować cały tort a następnie obsypać boki pistacjami. Cudownie będzie wyglądać udekorowany również jadalnymi kwiatami, np. różami. U mnie malownicze czerwcowe piwonie stanęły tylko obok, jednak zachęcam Was do dekorowania tortów kwiatami – wraz z owocami prezentują się przepięknie.
W przepisie, jak zwykle, rozdzieliłam ilości niektórych składników, na rzeczy, do których będą wykorzystane np. krem, wnętrze czy dekoracja. Pamiętajcie zatem, że do tego tortu w sumie potrzeba ok. 350 g malin i ok. 40 g niesolonych pistacji.