Tort tiramisu - przepis
na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do nasączenia blatów
- 170 ml bardzo mocnej kawy
- 60 ml likieru kawowego
- 50 ml syropu amaretto
krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- oddzielić białka od żółtek
- ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier
- następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
- przesiać obie mąki razem przez sito
- na niskich obrotach wmieszać mąki
- papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
- wlać masę do tortownicy
- piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
- po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm
- ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
- gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto
- biszkopt podzielić na 3 blaty
- zaparzyć bardzo mocną kawę i gdy ostygnie wymieszać ją z likierem i syropem amaretto
- zetrzeć obie czekolady na tarce o dużych oczkach i wymieszać ze sobą. Czekolady będzie łatwiej ścierać gdy chwilę schłodzimy je w lodówce
- ubić kremówkę, pod koniec dodając cukry oraz serek mascarpone
- pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 mieszkanki, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu i posypać 1/3 startej czekolady
- położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 mieszanki, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu i posypać 1/3 startej czekolady
- położyć ostatni blat, nasączyć resztą mieszanki, na bokach tortu rozsmarować 1/4 kremu, a na wierzchu resztę kremu i posypać wierzch pozostałą 1/3 czekolady
- schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony

