by Katarzyna Anders

Tort tiramisu

TortyCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaAmarettoCzekoladaKawaKuchnia włoska

Pyszny, mokry tort, idealny na letnie przyjęcia. Wariacja na temat przepisu na klasyczne włoskie tiramisu.

Biszkopt z niezawodnego przepisu na “rzucany” biszkopt – nie dziwcie się, tylko po upieczeniu rzucajcie śmiało o podłogę ;) Sposób sprawdzony, nie tylko przeze mnie.

Do nasączenia ciasta proponuję mieszankę bardzo mocnej kawy, likieru kawowego oraz bezalkoholowego syropu amaretto, który dodaje słodyczy i smaku.

Bardzo polecam – tort na pewno podbije serce (i żołądek) każdego!

Tort tiramisu – przepis

Porcja

na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do nasączenia blatów

  • 170 ml bardzo mocnej kawy
  • 60 ml likieru kawowego
  • 50 ml syropu amaretto

krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • oddzielić białka od żółtek
  • ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier
  • następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
  • przesiać obie mąki razem przez sito
  • na niskich obrotach wmieszać mąki
  • papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
  • wlać masę do tortownicy
  • piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
  • po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm
  • ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
  • gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto
  • biszkopt podzielić na 3 blaty
  • zaparzyć bardzo mocną kawę i gdy ostygnie wymieszać ją z likierem i syropem amaretto
  • zetrzeć obie czekolady na tarce o dużych oczkach i wymieszać ze sobą. Czekolady będzie łatwiej ścierać gdy chwilę schłodzimy je w lodówce
  • ubić kremówkę, pod koniec dodając cukry oraz serek mascarpone
  • pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 mieszkanki, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu i posypać 1/3 startej czekolady
  • położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 mieszanki, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu i posypać 1/3 startej czekolady
  • położyć ostatni blat, nasączyć resztą mieszanki, na bokach tortu rozsmarować 1/4 kremu, a na wierzchu resztę kremu i posypać wierzch pozostałą 1/3 czekolady
  • schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaAmarettoCzekoladaKawaKuchnia włoska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki