Purée z dyni i marchewki

Purée z dyni i marchewki

Purée z pieczonej dyni Hokkaido i gotowanej marchewki ma piękny, żywy kolor i jest doskonałym dodatkiem do mięs – tutaj np. podane z piersią z kaczki.

Zrobienie go nie wymaga wiele pracy, a jedynie trochę czasu. Dynie polecam upiec, bo to świetnie wydobywa jej smak.

Purée doprawiam sokiem z pomarańczy i czerwoną słodką papryką. Koniecznie musicie spróbować!

Purée z dyni i marchewki

porcje dla 3 do 4 osób

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g dyni hokkaido
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 1 kopiasta łyżeczka masła

Wykonanie

  • marchewkę obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do lekko osolonego wrzątku – wody ma być tylko tyle by ledwie zakryła marchewkę
  • z dyni odkroić potrzebną ilość, pozbyć się nasion i pokroić ją na plastry. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać
  • wymieszać oliwę z solą i posmarować mieszanką plastry dyni, z każdej strony a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • dynię piec w 200°C przez 25 minut
  • z ugotowanej marchewki odlać wodę (zachować wodę na wszelki wypadek) i zmiksować marchewkę blenderem
  • miąższ upieczonej dyni wyskrobać ze skórki
  • dodać dynię do marchewki i zmiksować blenderem ma gładką masę
  • doprawić przyprawami, sokiem z pomarańczy i masłem, a następnie dokładnie wymieszać
  • purée podawać gorące
Purée z dyni i marchewki

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)