Purée z dyni i marchewki - przepis
porcje dla 3 do 4 osób
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g dyni hokkaido
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 1 kopiasta łyżeczka masła
Wykonanie
- marchewkę obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do lekko osolonego wrzątku – wody ma być tylko tyle by ledwie zakryła marchewkę
- z dyni odkroić potrzebną ilość, pozbyć się nasion i pokroić ją na plastry. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać
- wymieszać oliwę z solą i posmarować mieszanką plastry dyni, z każdej strony a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- dynię piec w 200°C przez 25 minut
- z ugotowanej marchewki odlać wodę (zachować wodę na wszelki wypadek) i zmiksować marchewkę blenderem
- miąższ upieczonej dyni wyskrobać ze skórki
- dodać dynię do marchewki i zmiksować blenderem ma gładką masę
- doprawić przyprawami, sokiem z pomarańczy i masłem, a następnie dokładnie wymieszać
- purée podawać gorące
