Sos pomarańczowy - przepis
ok. 130 ml sosu tj. na 2 do 3 osób
Składniki
- 2 duże, słodkie pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 kopiasta łyżka zimnego masła
- szczypta soli
Wykonanie
- z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitko
- do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Gdy cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złoty
- gdy cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z sokiem zaczyna pryskać
- gdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku
- teraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętości
- następnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne masło zagęści nam sos
- dodać sól oraz ocet i wymieszać
- podawać do piersi z kaczki, kaczki pieczonej lub innych mięs drobiowych
