Sos pomarańczowy

Sos pomarańczowy

Wytrawny sos pomarańczowy do mięs, z karmelem i masłem. Idealny do piersi z kaczki czy pieczonej kaczki, ale pasuje też do innych mięs drobiowych.

Wykonanie sosu jest proste i szybkie. Należy jedynie uważać podczas karmelizowania cukru – gdy cukier zacznie się złocić, to bardzo łatwo może się przypalić. Należy bardzo uważać w tym momencie i nie przeciągać go zbyt długo – gdy cukier w całości rozpuści się i będzie jasno złoty, należy wlać sok pomarańczowy. Przy wlewaniu soku należy się trochę odsunąć i uważać bo sok z karmelem łączą się dość „agresywnie” ;)

Sos pomarańczowy

ok. 130 ml sosu tj. na 2 do 3 osób

Składniki

  • 2 duże, słodkie pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 kopiasta łyżka zimnego masła
  • szczypta soli

Wykonanie

  • z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitko
  • do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Gdy cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złoty
  • gdy cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z sokiem zaczyna pryskać
  • gdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku
  • teraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętości
  • następnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne masło zagęści nam sos
  • dodać sól oraz ocet i wymieszać
  • podawać do piersi z kaczki, kaczki pieczonej lub innych mięs drobiowych
Sos pomarańczowy

Przepis Pascala Brodnickiego, zmodyfikowany.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)