Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis
1,5 l zupy, tj. 4 do 6 porcji
Składniki
- 1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych lub bawole serce
- 250 do 300 ml bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego, najlepiej domowego rosołu
- 1 niewielka cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
do podania
- starty parmezan
- grzanki
Wykonanie
- pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę
- cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
- w dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, a po chwili czosnek i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylia oraz papryką i podsmażać je na średnim ogniu do ok. 15 minut maksymalnie
- dolać gorący bulion (najpierw mniejszą ilość) i zmiksować na pomocą blendery na gładki krem. W razie potrzeby dolać więcej bulionu, jeśli zupa jest za gęsta
- zupę podgrzewać jeszcze do 2 minut
- podawać z grzankami, posypaną odrobiną starego parmezanu
