by Katarzyna Anders

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

ZupyPomidoryZupy kremWegetariańskieFitKuchnia polska

Genialna zupa ze świeżych pomidorów – mocno aromatyczna, prosta, do przygotowania w 20 minut, jeśli macie pod ręką bulion.

Jej jakość zależy od smaku pomidorów, bo przy takiej prostocie, składniki muszą być naprawdę doskonałe. Niech to zatem będą soczyste, dojrzałe pomidory malinowe lub bawole serce. Z tego względu to zupa mocno sezonowa – tylko gdy macie dostęp do najlepszych pomidorów. Jeśli natomiast szukacie szybkiej pomidorowej na każdą porę roku, to przypominam tę szybką zupę pomidorową.

Jeśli nie lubicie pestek z pomidorów to można zupę przelać przez gęste sito, natomiast ja tego nie robię i uważam, że pestki mają swój urok i w ogóle nie przeszkadzają.

Tę zupę można też oczywiście podać z innymi popularnymi dodatkami do zupy pomidorowej jak np ryż czy makaron.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – przepis

Porcja

1,5 l zupy, tj. 4 do 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych lub bawole serce
  • 250 do 300 ml bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego, najlepiej domowego rosołu
  • 1 niewielka cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej

do podania

  • starty parmezan
  • grzanki

Wykonanie

  • pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę
  • cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • w dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, a po chwili czosnek i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylia oraz papryką i podsmażać je na średnim ogniu do ok. 15 minut maksymalnie
  • dolać gorący bulion (najpierw mniejszą ilość) i zmiksować na pomocą blendery na gładki krem. W razie potrzeby dolać więcej bulionu, jeśli zupa jest za gęsta
  • zupę podgrzewać jeszcze do 2 minut
  • podawać z grzankami, posypaną odrobiną starego parmezanu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyPomidoryZupy kremWegetariańskieFitKuchnia polska
Przepis własny.