Szybka zupa pomidorowa z ryżem - przepis
6 do 8 porcji
Składniki
- 2 puszki pomidorów
- 1 kopiasta łyżka masła
- 270 g koncentratu pomidorowego 30% lub pasty pomidorowej
- 1,5 l domowego rosołu
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 250 g ryżu białego, długiego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- mrożony rosół najpierw rozmrozić
- w osolonej wodzie ugotować ryż. Gotować przez minimalny potrzebny czas, tj. ok. 15 minut, a potem przecedzić
- rosół podgrzać, by był niemal wrzący
- w dużym garnku dać masło, rozgrzać je i wrzucić pomidory z puszki. Podsmażać przez ok. 5 do 10 minut. W międzyczasie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać
- do pomidorów wlać ze 2 chochle (lub wedle potrzeby) gorącego rosołu i zmiksować na gładki krem
- dodać resztę rosołu i krótko zmiksować zupę do połączenia, doprawiając w trakcie pieprzem i solą. Ilość soli zależeć będzie od tego, jak słony mieliście swój rosół – więc próbujcie
- do zupy dodać ryż i wymieszać
- podawać gorącą. Można posypać listkami bazylii
- później zupę można przechowywać do 2 dni w lodówce i odgrzewać
