Domowy rosół - przepis
na 3 l lub porcje dla 12 osób
Składniki
- 1 kg porcji rosołowej z kurczaka (2 korpusy)
- 1/2 kg mięsa wołowego, części i kości wołowych
- 2 duże marchewki
- 2 duże korzenie pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1 duży por
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu czarnego
- duża garść liści świeżego lub 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- woda
do podania
- makaron
- świeża natka pietruszki
- trochę gotowanej marchewki, korzenia pietruszki i selera
Wykonanie
- kurczaka i wołowinę opłukać, umieścić w garnku o pojemności min. 5 l, zalać zimną wodą trochę powyżej wysokości mięsa i postawić na średnim ogniu
- marchewkę, korzeń pietruszki, seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i przekroić na pół, oczyścić por
- połówki cebuli przyrumienić na patelni na brązowo
- zaczekać, aż woda z mięsem zawrzy przez chwilę, zmniejszyć ogień na minimum, zebrać łyżką cedzakową ewentualne szumowiny, które pojawią się na powierzchni wody, a następnie dodać do garnka wszystkie warzywa, liść laurowy, pieprz i lubczyk
- gotować jeszcze przez minimum 2 godziny, a najlepiej do 4 godzin na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodać sól
- warzywa i mięso wyjąć na sito i odstawić do przecedzenia
- rosół podawać z makaronem (najlepiej domowym), siekaną, świeżą natką pietruszki, ewentualnie można dodać trochę ugotowanej osobno marchewki, korzenia pietruszki i selera pokrojonych w kosteczkę
