Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym - przepis
na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
- 300 g marchwi
- 4 jajka
- 175 g masła, bardzo miękkiego
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 do 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (zależnie od intensywności)
krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 100 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 100 g chałwy waniliowej
Do dekoracji
- ok. 1 do 2 łyżek grubej rafinady (cukier o bardzo dużych kryształach)
- kilka pierników ozdobionych lukrem (u mnie królewskim)
Wykonanie
- z całości śmietany odjąć ok. 80 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
- roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce
- marchewkę zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
- jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę
- wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz przyprawę i dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować
- następnie dodać marchewkę, miód, później masło i zmiksować na wolniejszych obrotach
- 2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki) i wlać do nich ciasto, dzieląc masę równo po połowie. Jeśli nie macie dwóch tortownic, można upiec najpierw połowę, a później drugą. Po wlaniu do tortownicy ciasto dobrze wyrównać
- piec w 200°C przez 20 min., a następnie w 180°C przez ok. 25 minut – aż do suchego patyczka
- wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Po ok 15 do 20 minutach można wyjąć je z formy
- ciasta dobrze wystudzić, a następnie każde z nich przekroić na dwa blaty – w sumie uzyskamy cztery blaty. Blaty kroić idealnie na pół, biorąc pod uwagę całkowitą wysokość ciasta, tj. do najbardziej wybrzuszonego punktu, a nie zaczynać w połowie boku, który może być niższy od całości.
- ubić na sztywno śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać cukier i dobrze zmiksować
- ok. 2 łyżki z ubitej śmietany dodać do masy śmietanowo-czekoladowo-chałwowej i zmiksować, aby trochę ją „rozluźnić”, bo po schłodzeniu będzie bardzo gęsta
- do śmietany dodać serek mascarpone oraz masę śmietanowo-czekoladowo-chałwową i ponownie zmiksować, ale krótko i na niskich obrotach – tylko do połączenia składników, bo mascarpone nie lubi miksowania
- pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim 1/5 kremu. Położyć drugi blat i rozsmarować na nim kolejne 1/5 kremu. Położyć trzeci blat i powtórzyć, rozsmarowując następne 1/5 kremu. Przykryć czwartym blatem i rozsmarować pozostałe 2/5 kremu, najpierw na bokach, a następnie na wierzchu tortu, wyrównując powierzchnię kremu
- wierzch tortu oraz boki posypać gdzieniegdzie grubą rafinadą, a następnie na wierzchu ułożyć pierniczki ozdobnione lukrem, wtykając je w krem.
- tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce, ze względu na krem i podawać schłodzony


