Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym

Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym

Świąteczny tort marchewkowy z mocnymi nutami piernika i wyśmienitym kremem z chałwy i białej czekolady będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest wilgotny i aromatyczny.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najtrudniejsze będzie tutaj ubicie śmietany – jeśli z tym sobie poradzicie, to reszta na pewno się uda! To ciasto marchewkowe jest niezawodne, dlatego polecam ten tort początkującym, którzy chcą zacząć swoją przygodę z tortami od czegoś prostego, ale spektakularnego ;) Ciasto jest sprężyste, dobrze trzyma ciężar kremu, świetnie się je kroi i smaruje. Jest bardzo wilgotne więc tortu nie trzeba niczym nasączać. Na pewno nie będzie z nim problemów, jakie mogą mieć osoby początkujące z biszkoptem do tortów. Jedyna wada, to fakt, że ciasto ma tendencję do wybrzuszania się podczas pieczenia więc blaty nie będą idealnie równe. Ale nie ma to później znaczenia podczas składania tortu i finalnie nie jest widoczne. Pamiętajcie tylko, by blaty kroić idealnie na pół, biorąc pod uwagę całkowitą wysokość ciasta, tj. do najbardziej wybrzuszonego punktu, a nie zaczynać w połowie boku, który może być niższy od całości.

Krem chałwowo-czekoladowy to moja wariacja na temat wspaniałego deseru – musu chałwowego. Idealnie komponuje się z piernikową nutą w torcie.

Tort udekorowałam piernikami ozdobionymi lukrem królewskim (cukier puder + białko) oraz grubą rafinadą (cukier o dużych kryształach), która imituje kryształki lodu. Rafinadę możecie pominąć, chociaż ja uważam, że jest przyjemnie chrupiącym akcentem.

Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym

na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki

  • 300 g marchwi
  • 4 jajka
  • 175 g masła, bardzo miękkiego
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 do 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (zależnie od intensywności)

krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g chałwy waniliowej

Do dekoracji

  • ok. 1 do 2 łyżek grubej rafinady (cukier o bardzo dużych kryształach)
  • kilka pierników ozdobionych lukrem (u mnie królewskim)

Wykonanie

  • z całości śmietany odjąć ok. 80 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
  • roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce
  • marchewkę zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
  • jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę
  • wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz przyprawę i dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować
  • następnie dodać marchewkę, miód, później masło i zmiksować na wolniejszych obrotach
  • 2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki) i wlać do nich ciasto, dzieląc masę równo po połowie. Jeśli nie macie dwóch tortownic, można upiec najpierw połowę, a później drugą. Po wlaniu do tortownicy ciasto dobrze wyrównać
  • piec w 200°C przez 20 min., a następnie w 180°C przez ok. 25 minut – aż do suchego patyczka
  • wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Po ok 15 do 20 minutach można wyjąć je z formy
  • ciasta dobrze wystudzić, a następnie każde z nich przekroić na dwa blaty – w sumie uzyskamy cztery blaty. Blaty kroić idealnie na pół, biorąc pod uwagę całkowitą wysokość ciasta, tj. do najbardziej wybrzuszonego punktu, a nie zaczynać w połowie boku, który może być niższy od całości.
  • ubić na sztywno śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać cukier i dobrze zmiksować
  • ok. 2 łyżki z ubitej śmietany dodać do masy śmietanowo-czekoladowo-chałwowej i zmiksować, aby trochę ją „rozluźnić”, bo po schłodzeniu będzie bardzo gęsta
  • do śmietany dodać serek mascarpone oraz masę śmietanowo-czekoladowo-chałwową i ponownie zmiksować, ale krótko i na niskich obrotach – tylko do połączenia składników, bo mascarpone nie lubi miksowania
  • pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim 1/5 kremu. Położyć drugi blat i rozsmarować na nim kolejne 1/5 kremu. Położyć trzeci blat i powtórzyć, rozsmarowując następne 1/5 kremu. Przykryć czwartym blatem i rozsmarować pozostałe 2/5 kremu, najpierw na bokach, a następnie na wierzchu tortu, wyrównując powierzchnię kremu
  • wierzch tortu oraz boki posypać gdzieniegdzie grubą rafinadą, a następnie na wierzchu ułożyć pierniczki ozdobnione lukrem, wtykając je w krem.
  • tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce, ze względu na krem i podawać schłodzony
Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym
Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym
Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)