Mus chałwowy

Mus chałwowy

To może być jeden z najlepszych deserów jaki jedliście (i zjecie) w życiu! Mus chałwowy z białą czekoladą, sosem malinowym i kruchymi bezikami rozpływa się w ustach, wszystkie smaki się dopełniają i tworzą tak wspaniały zestaw, że można się odpłynąć!

Przepis na ten mus chałwowy to dzieło Agaty Wojdy – znakomitej szefowej kuchni restauracji „Opasły Tom” w Warszawie. Tam spróbowałam tego deseru po raz pierwszy i chwała Pani Agacie, że podzieliła się przepisem w Internecie, bo musiałabym ciągle jeździć do Warszawy ;)

Nie jest to może deser super prosty w wykonaniu (można go przebić, zwarzyć, przegrzać), ale przy odrobinie uważności i staranności na pewno się uda. Więc nie wahajcie się ani chwili i próbujcie! Cud, miód, malina! :)

Mus chałwowy

4 duże lub 6 małych porcji

Składniki

  • 300 g śmietany 36%
  • 125 g białej czekolady
  • 50 g chałwy waniliowej

Sos malinowy

  • 90 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Do podania

  • 6 małych bezików, kupnych lub domowych
  • ewentualnie kilka świeżych malin

Wykonanie

  • z całości śmietany odjąć 50 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
  • roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce
  • pozostałe 250 g śmietany ubić a sztywno. Następnie dodać około połowę ubitej śmietany do dobrze schłodzonego musu chałwowo-czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać (by śmietana nie straciła puszystości). Następnie dodać pozostałą część śmietany i również delikatnie wymieszać
  • mus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje
  • maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzenia
  • przed podaniem polać schłodzony mus sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć beziki. Dodatkowo można położyć na wierzch kilka świeżych malin
Mus chałwowy

Przepis Agaty Wojdy z restauracji "Opasły Tom" w Warszawie.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)