Mus chałwowy - przepis
4 duże lub 6 małych porcji
Składniki
- 300 g śmietany 36%
- 125 g białej czekolady
- 50 g chałwy waniliowej
Sos malinowy
- 90 g malin, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
Do podania
- 6 małych bezików, kupnych lub domowych
- ewentualnie kilka świeżych malin
Wykonanie
- z całości śmietany odjąć 50 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
- roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce
- pozostałe 250 g śmietany ubić a sztywno. Następnie dodać około połowę ubitej śmietany do dobrze schłodzonego musu chałwowo-czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać (by śmietana nie straciła puszystości). Następnie dodać pozostałą część śmietany i również delikatnie wymieszać
- mus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje
- maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzenia
- przed podaniem polać schłodzony mus sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć beziki. Dodatkowo można położyć na wierzch kilka świeżych malin
