Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti

Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti

Absolutnie doskonały tort lodowy o smaku kawy, z warstwami kruchej bezy i ciasteczek amaretti oraz kawałkami czekolady. Wszystkie smaki idealnie współgrają, a chrupiące bezy i ciasteczka zatopione w lodach to po prostu „niebo w gębie”!

To oczywiście nieśmiałe nawiązanie do smaku Tiramisu. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, a jeśli użyjemy gotowych bezików i ciasteczek amaretti, to jest bardzo szybki. Masa lodowa w tym przepisie, to moje niezawodne lody bez maszyny i mieszania – super puszyste i kremowe. Znajdziecie je w kilku smakach, w dziale Lody i mrożone.

Taki tort to najlepsze co możecie podać w upalne dni. Goście będą zachwyceni! Ja już się uzależniłam i sądzę, że torty lodowo-bezowe jeszcze nieraz zagoszczą na blogu i to w wielu wersjach :)

Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti

tortownica 24 cm

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru
  • 40 ml mocnej kawy (z 3 łyżeczek)
  • 80 g bezy, tj. ok. 40 małych bezików, kupnych lub domowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g ciasteczek amaretti, tj. ok. 50 sztuk

Do dekoracji

  • ok. 20 małych bezików, kupnych lub domowych
  • ok. 1 łyżeczka kakao

Wykonanie

  • zaparzyć 40 ml bardzo mocnej kawy, wręcz esencji. Ja użyłam do tego 3 łyżek kawy mielonej. Łatwiej będzie to zrobić z rozpuszczalnej – wtedy można użyć nawet mniej wody. Kawę całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce
  • tortownicę (dno oraz boki) dokładnie wyłożyć folią spożywczą – zapewne potrzebne będą dwa długie pasy ułożone na krzyż. Można też użyć innego okrągłego, dość wysokiego naczynia, ale zotwieranej z tortownicy o wiele łatwiej wyciągnąć tort i ładnie pokroić go na porcje
  • na dnie tortownicy ułożyć warstwę bezików, rozmieszczając je ściśle jeden obok drugiego, czubkami do góry
  • czekoladę drobno posiekać. Można ją dodatkowo schłodzić w lodówce
  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek. Do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać, by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera. Następnie wlać dobrze schłodzone 40 ml kawy i delikatnie wmieszać do masy. Należy to robić w miarę szybko, by masa nie opadała i nie nagrzała się
  • do formy, na wyłożone beziki, wlać ok. 1/4 masy, następnie sypnąć równomiernie połowa posiekanej czekolady i wlać kolejne 1/4 masy. Teraz ułożyć warstwę ciasteczek amaretto, rozmieszczając je ściśle jedno obok drugiego. Następnie wlać kolejne 1/4 masy, następnie znów sypnąć równomiernie drugą połową posiekanej czekolady i wlać ostatnie 1/4 masy. Wierzch wyrównać
  • włożyć tort do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  • tort lodowy wyjąć z zamrażarki bezpośrednio przed serwowaniem, ułożyć na wierzchu beziki i posypać całość kakao. Następnie pokroić na porcje i serwować. Resztę od razu chować do zamrażarki, aż do wykorzystania całości
Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti
Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti
Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)