Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti - przepis
tortownica 24 cm
Składniki
Wykonanie
- zaparzyć 40 ml bardzo mocnej kawy, wręcz esencji. Ja użyłam do tego 3 łyżek kawy mielonej. Łatwiej będzie to zrobić z rozpuszczalnej – wtedy można użyć nawet mniej wody. Kawę całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce
- tortownicę (dno oraz boki) dokładnie wyłożyć folią spożywczą – zapewne potrzebne będą dwa długie pasy ułożone na krzyż. Można też użyć innego okrągłego, dość wysokiego naczynia, ale zotwieranej z tortownicy o wiele łatwiej wyciągnąć tort i ładnie pokroić go na porcje
- na dnie tortownicy ułożyć warstwę bezików, rozmieszczając je ściśle jeden obok drugiego, czubkami do góry
- czekoladę drobno posiekać. Można ją dodatkowo schłodzić w lodówce
- jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
- cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
- śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
- białka dokładnie oddzielić od żółtek. Do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
- 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
- należy uważać, by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
- wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera. Następnie wlać dobrze schłodzone 40 ml kawy i delikatnie wmieszać do masy. Należy to robić w miarę szybko, by masa nie opadała i nie nagrzała się
- do formy, na wyłożone beziki, wlać ok. 1/4 masy, następnie sypnąć równomiernie połowa posiekanej czekolady i wlać kolejne 1/4 masy. Teraz ułożyć warstwę ciasteczek amaretto, rozmieszczając je ściśle jedno obok drugiego. Następnie wlać kolejne 1/4 masy, następnie znów sypnąć równomiernie drugą połową posiekanej czekolady i wlać ostatnie 1/4 masy. Wierzch wyrównać
- włożyć tort do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- tort lodowy wyjąć z zamrażarki bezpośrednio przed serwowaniem, ułożyć na wierzchu beziki i posypać całość kakao. Następnie pokroić na porcje i serwować. Resztę od razu chować do zamrażarki, aż do wykorzystania całości


