Idealne bezy, a raczej mini bezy, beziki. Białe do delikatnie kremowych, cudownie kruche, słodkie. Niezbędny element deseru Eton Mess, tortów lodowo-bezowych, do posypywania deserów lub owoców lub jako słodka przekąska sama w sobie.
W przygotowaniu idealnej bezy najważniejsze jest porządne i długie ubicie białek z cukrem, tak by zdążył się rozpuścić. Poza tym ważne jest dokładne odmierzenie składników – najlepsza proporcja to 60 g drobnego cukru na 40 g białka (1 białko z jajka L). Koniecznie też używajcie drobnego białego cukru – cukier puder się tu nie sprawdzi, natomiast grubszy cukier nie zdąży się rozpuścić podczas ubijania białek.
Ważne jest również, by finalne bezy były białe, ewentualnie delikatnie kremowe. W żadnym wypadku nie powinny się przyrumienić na beżowo! To znaczy, że temperatura była za wysoka. Najlepiej obserwować bezy i manewrować temperaturą, bo piekarniki są skrajnie różne.