Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sos Mojo Verde

Przepis jak zrobić kolendrowo-czosnkowy sos Mojo Verde z Wysp Kanaryjskich. Ten hiszpański, zielony sos jest tam serwowany głównie z ziemniakami Papas Arrugadas oraz smażonym serem, rybami, ale także z mięsami lub jako prosty dodatek do maczania chleba. Obok czerwonego sosu Mojo Rojo, jest absolutnie podstawowym dodatkiem.

Sos jest mocny i wyrazisty i idealnie podkreśla dania. Dla fanów kolendry i kuminu :)

Sos robiłam wspólnie z Kingą Korską z LaPalma.pl, która napisała świetną książkę kucharską „Kuchnia Kanaryjska” – kopalnię wiedzy o kuchni Wysp Kanaryjskich. Właśnie do tej książki wykonałam trochę zdjęć, w tym okładkowe i m. in. dlatego miałam przyjemność pogotować z Kingą autentyczną kuchnię kanaryjską. Polecam! – książkę możecie znaleźć na podanej stronie.

Sos Mojo Verde - przepis

Średnia miseczka sosu

Składniki

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/3 pęczka świeżej zielonej pietruszki
  • 1/2 zielonej papryczki chili
  • 20 ml białego octu winnego
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • kolendrę i pietruszkę umyć i osuszyć, obrać same liście i najcieńsze łodyżki. Papryczkę chili pozbawić łodyżki i nasion i wstępnie pokroić
  • czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie utrzeć z solą i kuminem w moździerzu lub w malakserze
  • dodać pokrojone kolendrę, pietruszkę oraz papryczkę i zmiksować lub utrzeć
  • stopniowo dolewać oliwę, wciąż miksując lub ucierając
  • na koniec doprawić octem i tylko wymieszać

Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.pl

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)