Sos Mojo Verde - przepis
Średnia miseczka sosu
Składniki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/3 pęczka świeżej zielonej pietruszki
- 1/2 zielonej papryczki chili
- 20 ml białego octu winnego
- 90 ml oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- kolendrę i pietruszkę umyć i osuszyć, obrać same liście i najcieńsze łodyżki. Papryczkę chili pozbawić łodyżki i nasion i wstępnie pokroić
- czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie utrzeć z solą i kuminem w moździerzu lub w malakserze
- dodać pokrojone kolendrę, pietruszkę oraz papryczkę i zmiksować lub utrzeć
- stopniowo dolewać oliwę, wciąż miksując lub ucierając
- na koniec doprawić octem i tylko wymieszać


