Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sos Mojo Rojo

Przepis na paprykowo-czosnkowy sos Mojo Rojo z Wysp Kanaryjskich, jeden z najbardziej znanych sosów z tych hiszpańskich wysp. Czerwony sos Mojo Rojo, podobnie jak zielony sos Mojo Verde, będzie idealny do ziemniaków Papas Arrugadas a także grillowanych ryb, serów i wszelkich innych dań. Oba hiszpańskie sosy doskonale sprawdzą się jako dodatek na grillu.

Możecie wybrać własny stopień pikantności, zależnie od tego jakich papryk użyjecie – może to być papryka słodka lub papryka pikantna.

Sos Mojo Rojo - przepis

Średnia miseczka sosu

Składniki

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona, odmiana pikantna bądź nie, wg. uznania
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kuminu mielonego
  • 20 ml octu winnego
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • ząbki czosnku obrać, a z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnić malakserem albo utrzeć
  • dodać sól, kumin i paprykę i dalej miksować lub ucierać. Następnie dodać ocet
  • na końcu dodać oliwę i wymieszać całość już łyżką

Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.pl

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)