Wspaniały sposób na ziemniaki w soli prosto z Wysp Kanaryjskich! Oryginalny kanaryjski przepis na Papas Arrugadas z pewnością Was zaskoczy, a marszczone ziemniaki w soli zasmakują.
W przepisie nie ma żadnego błędu – dokładnie tyle soli trzeba dodać do ziemniaczków. Finalnie ziemniaki wewnątrz nie będą wcale przesolone. Podobno tradycyjnie na wyspach ziemniaki gotowano w wodzie z oceanu.
Do przepisu na Papas Arrugadas najlepiej wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. W Polsce nie znajdziemy raczej odpowiedniej kanaryjskiej odmiany, ale możemy użyć dowolnych ziemniaków byle były dość drobne.
Kanaryjskie marszczone ziemniaki w łupinach najlepiej podawać tradycyjnie, tak jak na Wyspach kanaryjskich, czyli z sosami Mojo Rojo i Mojo Verde.
Przepis powstał we współpracy z blogiem La Palma – Wyspy Kanaryjskie, z którego autorką, Kingą, spotkałyśmy się na dzień kanaryjskiego gotowania :)