Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki - przepis
porcja dla 3 do 4 osób
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
- 180 g soli
- ok. 800 do 900 ml wody
- 1/4 małej cytryny
Wykonanie
- do przepisu wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. Nie obierać ich, tylko dokładnie wyszorować w wodzie, najwygodniej czystą, dość miękką szczoteczką
- umieścić w garnku o dużym dnie – najlepiej by wszystkie ziemniaczki zmieściły się w jednej warstwie, ściśle obok siebie. Zalać wodą tylko do przykrycia ziemniaków. Ilość wody podałam orientacyjnie, jednak jeśli wystarczy Wam jeszcze mniejsza ilość do przykrycia wszystkich ziemniaków to bardzo dobrze
- dodać 180 g soli i ćwiartkę cytryny. Tu nie ma pomyłki – ma być aż 180 g soli
- ziemniaki gotować aż będą miękkie, a skórka zacznie się delikatnie marszczyć. Potrwa to 15 do 25 min. Nie należy rozgotować ziemniaków! Ale jeśli Wam to nie grozi, to polecam wydłużyć czas – wtedy skórka ładniej się pomarszczy. Czas gotowania jest orientacyjny gdyż zależy w głównej mierze od wielkości Waszych ziemniaków. Najlepiej sprawdzać widelcem
- gdy ziemniaki będą miękkie, to wyłączyć palnik, odlać wodę, a ziemniaki pozostawić w garnku i odstawić na kilka minut na ciepły palnik, by odparowały resztki wody. Powinniśmy zobaczyć jak ziemniaczki schną, skórka się marszczy i pokrywa delikatną warstewką soli
- gotowe, ciepłe ziemniaczki podawać z sosami – najlepiej mojo rojo i mojo verde


