Smażona pierś kaczki - przepis
porcje na 2 osoby
Składniki
Wykonanie
- jeśli chcemy podać kaczkę z sosem pomarańczowym, przyrządzamy go z tego przepisu
- piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem
- sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je
- skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą
- piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu
- piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi
- piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni). W trakcie dostosowujemy moc palnika tak, by mięso mogło się smażyć przez podany czas, ale nie przypaliło się
- następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty
- usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły
- następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry
