Soczysta i różowa w środku pierś kaczki z patelni – bez dodatkowego pieczenia w piekarniku. Szybkie i wykwintne danie.
Proponuję smażenie kaczej piersi na patelni, bez dodatkowego pieczenia w piekarniku, bo to szybki i prosty sposób, który zapewnia różowe, miękkie i soczyste mięso. A takie w przypadku kaczej piersi jest najlepsze. Zachęcam do przyrządzania kaczki na różowo, a nie pieczenia jej przez długi czas. Mięso jest wtedy naprawdę jest najsmaczniejsze. Ja proponuję średnio różową pierś.
Aby piersi dobrze się usmażyły, przy podanym krótkim czasie smażenia, ważne jest by mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 15 min przed smażeniem. Jeśli używamy mrożonych piersi, to muszą być bardzo dobrze rozmrożone.
Przy smażeniu piersi z kaczki ważne jest, by w całości wytopić tłuszcz ze skóry. Skórka powinna zostać cienka, chrupiąca i przypieczona. Aby uzyskać taki efekt po pierwsze należy przed smażeniem naciąć skórę w kratkę, co zapewni lepsze wytapianie. A po drugie, należy kłaść piersi skórą do dołu, na zimnej patelni – dzięki temu tłuszcz zacznie wytapiać się powoli, a nie “zamknie się” od wysokiej temperatury.
Najlepszym dodatkiem do różowej kaczej piersi jest sos pomarańczowy z karmelem i masłem. Poza tym do kaczki podałam purée z dyni i marchewki.
Danie jest eleganckie i wykwintne – polecam szczególnie na świąteczne dni i wyjątkowe okazje.