Sernik piernikowy z polewą karmelową - przepis
Tortownica 21 do 22 cm
Składniki
spód
- 140 g kruchych pierników, np. z tego przepisu (bez dekoracji) lub ciastek korzennych, najlepiej Speculoos
- 50 g masła, roztopionego
masa serowa
- 700 g sera twarogowego, zmielonego
- 4 jajka
- 200 g cukru, drobnego
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
- 50 g kruchych pierników lub ciastek korzennych (takich jak do spodu)
do dekoracji
- sos karmelowy z tego przepisu (1/2 ilości z przepisu)
- kilka niewielkich pierników
Wykonanie
- jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- pierniki na spód zmielić w malakserze bardzo drobno. Pod koniec dodać przestudzone, roztopione masło i miksować do powstania wilgotnej masy. Masę wyłożyć na spód tortownicy i dokładnie wyrównać przyciskając
- pierniki do masy pokruszyć – jednak nie za drobno i nie na pył. Raczej połamać je na niewielkie kawałki
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
- do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie dodać pokruszone pierniki oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie wymieszać
- masę wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo). Można nieco przeciągnąć czas pieczenia, by osiągnąć opisany efekt, ale nie dłużej niż 15 minut – nawet jeśli środek całkiem nie wyrósł, to sernik zetnie się w lodówce
- gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
- przygotować sos karmelowy wg przepisu
- na zimny sernik wylać sos karmelowy, a wierzch można udekorować kilkoma piernikami
- sernik kroić i podawać mocno schłodzony


