Porzeczanki - przepis
16 bułeczek
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 120 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 14 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka, letniego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
nadzienie
- 300 g porzeczek czerwonych (jędrnych, twardszych, waga po odszypułkowaniu)
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- porzeczki delikatnie umyć i odszypułkować oraz dobrze osuszyć
- przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć trochę mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dodać całe drożdże i rozmieszać. Zostawić na ok 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
- w misce umieścić mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn i resztę mleka. Dobrze wymieszać
- następnie dodać olej i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
- kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
- po tym czasie krótko zagnieść ciasto i podzielić je na 16 równych części. Można do tego użyć wagi – każda kulka powinna ważyć ok 60 g. Kulki zostawić na 15 min do napuszenia
- przygotować nadzienie: porzeczki delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, delikatnie je w niej obtoczyć. Cukier będziemy spać osobno – nie chcemy, by porzeczki puściły sok, bo będzie ciężej sklejać bułeczki
- każdą kulkę ciasta rozgnieść dłonią na placek. Na środku każdego placka nakładać porzeczki obtoczone w mące. Następnie nasypać do każdej bułeczki, na wyłożone porzeczki, 1/3 łyżki cukru – tak by równomiernie rozdzielić 3 łyżki cukru. Zebrać ciasto u góry, dokładnie posklejać palcami, a następnie “pokulać” w dłoni by utworzyć lekko podłużne bułeczki. By ciasto lepiej się sklejało można zwilżyć brzeg niewielką ilością wody
- bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem gdzie je sklejaliśmy do dołu. Bułeczki rozłożyć dość szeroko, tak by się nie stykały. Na dużej blasze powinniśmy zmieścić wszystkie 16 sztuk
- porzeczanki piec w 220ºC, na środkowej półce lub nieco niżej, przez 15 min. lub do momentu gdy bułeczki będą złotobrązowe z wierzchu
- po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu przez 1 min., porzeczanki przełożyć na kratkę i wystudzić
- przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Lukier nie ma być za gęsty – ma się ładnie rozlewać
- polukrować porzeczanki. Najłatwiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka

