Malinianki

Malinianki

Malinianki, czyli bułeczki z nadzieniem malinowym, drożdżówki z malinami. Przepis jak na klasyczne, najlepsze jagodzianki, tyle, że z soczystymi malinami. Połączenie wspaniałe, tym bardziej, że ciasto z tego przepisu jest rewelacyjne – puszyste, miękkie, idealne do nadziewania owocami lata. Musicie spróbować tego połączenia!

Pamiętajcie tylko, że maliny to owoce delikatniejsze niż jagody – dobrze, by były jędrne i nieco twardsze. Zbyt dojrzałe maliny będą się rozpadać i puszczą przy nadziewaniu sok, co znacznie utrudnia ten proces. Ale nawet gdyby tak było, to jak już dobrze skleicie bułeczki, nawet ubrudzone sokiem, to nadzienie z nich nie wypłynie – bułeczki z  tego przepisu trzymają formę :) Niemniej łatwiej uniknąć tego problemu korzystając z jędrnych malin – wtedy nie ma żadnego problemu z nadziewaniem, a malinianki są proste w przygotowaniu, z tym ciastem świetnie się pracuje.

Malinianki

16 malinianek

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, letniego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

nadzienie

  • 300 g malin (jędrnych, twardszych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • maliny delikatnie umyć/oczyścić i dobrze osuszyć
  • przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć trochę mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dodać całe drożdże i rozmieszać. Zostawić na ok 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić makę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn i resztę mleka. Dobrze wymieszać
  • następnie dodać olej i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
  • po tym czasie krótko zagnieść ciasto i podzielić je na 16 równych części. Można do tego użyć wagi – każda kulka powinna ważyć ok 60 g. Kulki zostawić na 15 min do napuszenia
  • przygotować nadzienie: maliny delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, delikatnie je w niej obtoczyć. Cukier bdziemy spać osobno – nie chcemy, by maliny puściły sok, bo będzie ciężej sklejać bułeczki
  • każdą kulkę ciasta rozgnieść dłonią na placek. Na środku każdego placka nakładać maliny obtoczone w mące. Następnie nasypać do każdej bułeczki, na wyłożone maliny, 1/3 łyżki cukru – tak by równomiernie rozdzielić 3 łyżki cukru. Zebrać ciasto u góry, dokładnie posklejać palcami, a następnie “pokulać” w dłoni by utworzyć lekko podłużne bułeczki. By ciasto lepiej się sklejało można zwilżyć brzeg niewielką ilością wody
  • bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem gdzie je sklejaliśmy do dołu. Bułeczki rozłożyć dość szeroko, tak by się nie stykały. Na dużej blasze powinniśmy zmieścić wszystkie 16 sztuk
  • malinianki piec w 220ºC, na środkowej półce lub nieco niżej, przez 15 min. lub do momentu gdy bułeczki będą złoto-brązowe z wierzchu
  • po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu przez 1 min., malinianki przełożyć na kratkę i wystudzić
  • przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Lukier nie ma być za gęsty – ma się ładnie rozlewać
  • polukrować malinianki. Najłatwiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka
Malinianki
Malinianki
Malina

Całość - przepis własny. Przepis na ciasto, po niewielkich modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)