by Katarzyna Anders

Mazurek czekoladowy

MazurkiCiasta, torty, tartyWielkanocCzekoladaKuchnia polska

Bardzo czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym spodzie, dodatkowo ozdobiony czekoladą i czekoladowymi jajeczkami. Prezentuje się pięknie, a smakuje obłędnie!

W tym roku Wielkanoc wypada w Dzień Czekolady, czyli 12 kwietnia. Czy to nie idealna okazja, by na wielkanocny stół przygotować ten właśnie czekoladowy mazurek? Mazurek przygotowałam na moim sprawdzonym kruchym spodzie do mazurków – przepis jest prosty, niezawodny i zawsze zostaje idealna ilość ciasta na rant ;) Krem czekoladowy jest łatwy w przygotowaniu, natomiast dekorowanie to już Wasza inwencja. Możecie postawić na opcje minimum czyli czekoladowe jajeczka i potrzeć czekoladę lub rzucić na wierzch całe kostki. Ja zachęcam do przygotowania wiórków czekoladowych moją metodą – z samej tabliczki czekolady nie zrobicie tak ładnych, dużych wiórków. Instrukcja jak przygotować wiórki z czekolady w przepisie.

Z okazji Wielkanocy przypominam też pozostałe przepisy na mazurki – spora ilość w przeróżnych smakach, do wyboru do koloru!

Mazurek czekoladowy – przepis

Porcja

na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem

Składniki

spód

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

krem czekoladowy

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 90 g śmietany 36%
  • 90 g mascarpone
  • 15 g cukru pudru

dekoracja

  • 25 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • jajeczka czekoladowe

Wykonanie

spód

  • oddzielić białka i żółtka
  • wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach - ładnie i szybko łączy składniki
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
  • odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
  • ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek - na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów - wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
  • papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
  • spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
  • spód wystudzić

wiórki

  • czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej - każdą czekoladę w osobnej miseczce, nie łączymy ich! (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej), a następnie rozsmarować je nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze - każdą czekoladę osobno, w postaci dużego kleksa. Ponieważ wiórki są delikatną dekoracją warto czekoladę również utemperować - tutaj znajdziecie instrukcję jak temperować czekoladę. Nie jest to jednak konieczne
  • włożyć do lodówki, aż do momentu gdy czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 20 min.
  • po tym czasie czekolady wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Odkładać obie czekolady osobno, jeśli chcecie je osobno układać na mazurku. Jeśli wiórki się kruszą, to odczekać kilka minut w temperaturze pokojowej by czekolada zmiękła (ale wciąż była zimna!) - powinno się dać strugać duże, gładkie wiórki. Tym bardziej czekolada gorzka jest twardsza więc może wymagać odczekania
  • gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówce

krem czekoladowy

  • śmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać czekolady
  • masę przestudzić, aż będzie letnia
  • dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać
  • krem rozsmarować na kruchym spodzie
  • wierzch mazurka ozdobić wiórkami z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz czekoladowymi jajeczkami
  • mazurka umieścić w lodówce do stężenia kremu. Przechowywać go również w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MazurkiCiasta, torty, tartyWielkanocCzekoladaKuchnia polska
Przepis na spód z blogu Mojewypieki.com. Pomysł na całość własny.