Mazurek czekoladowy - przepis
na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem
Składniki
spód
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
krem czekoladowy
- 150 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 90 g śmietany 36%
- 90 g mascarpone
- 15 g cukru pudru
dekoracja
- 25 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady mlecznej
- jajeczka czekoladowe
Wykonanie
spód
- oddzielić białka i żółtka
- wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
- odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
- ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
- papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
- spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
- spód wystudzić
wiórki
- czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej – każdą czekoladę w osobnej miseczce, nie łączymy ich! (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej), a następnie rozsmarować je nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze – każdą czekoladę osobno, w postaci dużego kleksa. Ponieważ wiórki są delikatną dekoracją warto czekoladę również utemperować – tutaj znajdziecie instrukcję jak temperować czekoladę. Nie jest to jednak konieczne
- włożyć do lodówki, aż do momentu gdy czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 20 min.
- po tym czasie czekolady wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Odkładać obie czekolady osobno, jeśli chcecie je osobno układać na mazurku. Jeśli wiórki się kruszą, to odczekać kilka minut w temperaturze pokojowej by czekolada zmiękła (ale wciąż była zimna!) – powinno się dać strugać duże, gładkie wiórki. Tym bardziej czekolada gorzka jest twardsza więc może wymagać odczekania
- gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówce
krem czekoladowy
- śmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać czekolady
- masę przestudzić, aż będzie letnia
- dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać
- krem rozsmarować na kruchym spodzie
- wierzch mazurka ozdobić wiórkami z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz czekoladowymi jajeczkami
- mazurka umieścić w lodówce do stężenia kremu. Przechowywać go również w lodówce


