Pierniki czekoladowe w pomarańczowym lukrze - przepis
3 do 4 blachy pierniczków
Składniki
ciasto
- 120 g masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 40 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
lukier pomarańczowy
- 160 g cukru pudru
- 12 łyżeczek świeżo wyciśniętego, przecedzonego soku z pomarańczy
do dekoracji
- ok. 3 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
- w garnku podgrzać miód, masło i połamaną czekoladę, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i przestudzić
- wszystkie składniki suche wymieszać i przesiać przez sito
- z ekologicznej i dobrze umytej pomarańczy otrzeć skórkę tak, by uzyskać jedną łyżeczkę
- otrtą skórkę dodać do przestudzonych mokrych składników
- do suchych składników dodać jajko oraz płynne składniki i wymieszać całość mikserem na jednolitą masę
- kulę ciasta przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przed schłodzeniem może być dość rzadkie, ale przez schłodzenie nieco stężeje i będzie z nim w miarę łatwo pracować
- oddzielać części ciasta z lodówki, wałkować na ok. 5 mm i wycinać pierniczki. Robić to partiami, tak by wciąż mieć chłodne ciasto, bo z ciepłym nie pracuje się tak dobrze
- piec w 180°C przez ok. 13 min. Ważne by nie piec pierniczków zbyt długo – tylko do momentu gdy ładnie wyrosną
- pierniczki studzić na kratce
- kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki
- wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić go tak by uzyskać podana ilość
- połączyć cukier puder i sok z pomarańczy, ucierając je łyżką na jednolitą masę. Lukier jest w miarę rzadki – pierniczki bardziej glazurujemy niż ozdabiamy.
- lukrujemy tylko całkowicie wystudzone pierniczki. Nałtawiej robić to za pomoca silikonowego pędzelka
- zanim lukier zastygnie, na środku pierniczka dajemy troszkę skórki pomarańczowej
- przechowywać w zamkniętej puszce
