Chrupiące lody orzechowe bez maszyny - przepis
1,5 litra lodów
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 3 białka
- 165 g drobnego cukru
- 50 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
- 100 g karmelizowanej posypki orzechowej (tj. 60 g orzechów laskowych, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody, mała szczypta soli)
Wykonanie
- orzechy laskowe obrać i podprażyć, wg tej instrukcji. Musimy podprażyć 50 g do zmielenia oraz dodatkowo 60 g na posypkę, o której piszę poniżej
- przygotować posypkę orzechową wg tego przepisu – ilość z przepisu jest dokładną potrzebną ilością na te lody
- 50 g z obranych i podprażonych orzechów, zmielić bardzo drobno np. za pomocą malaksera
- jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
- cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
- śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
- białka dokładnie oddzielić od żółtek
- do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
- 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
- należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
- wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera, na sam koniec wsypując do masy zmielone orzechy oraz posypkę orzechową
- masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
- włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
- lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem
