Linguine z Pesto alla Genovese

Linguine z Pesto alla Genovese

Makaron linguine z oryginalnym włoskim sosem pesto alla genovese. Ekspresowe w wykonaniu, pyszne włoskie danie.

Pesto tradycyjnie podajemy z makaronem linguine, który możemy też spotkać pod nazwami: bavette, linguettine, bavettine. Jest to makaron bardzo podobny do spaghetti jednak nieco spłaszczony.

Po ugotowaniu al dente, makaron odcedzamy i odstawiamy na ok. 5 min by nieco przestygł, ale wciąż został gorący – chcemy podać ciepłe danie, jednak zmieszanie sosu ze świeżo odcedzonym, bardzo gorącym makaronem spowoduje zmianę konsystencji sosu, który zbyt zgęstnieje. Ponadto pesto nie lubi wysokiej temperatury – bazylia może zgorzknieć.

Dowiedz się więcej o sosie Pesto alla Genovese i jego przygotowaniu.

Linguine z Pesto alla Genovese

na porcje dla 2 osób

Składniki

sos

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 g liści bazylii
  • 8 g (1 płaska łyżka) orzechów piniowych
  • 15 g pecorino
  • 30 g parmezanu
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 200 g makaronu linguine (bavette, linguettine, bavettine)

Wykonanie

  • liście bazylii bardzo delikatnie opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Ząbek czosnku obrać. Zetrzeć sery na tarce
  • w moździerzu, najlepiej marmurowym, rozetrzeć ząbek czosnku z solą
  • następnie dodać liście bazylii i je rozetrzeć
  • gdy liście będą roztarte i puszczą zielony sok, dodać orzeszki piniowe i również je rozetrzeć
  • następnie dodać sery, nieco rozetrzeć, dodać oliwę i rozetrzeć całość do uzyskania jednolitej konsystencji sosu
  • ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Odstawić na ok. 5 min by nieco przestygł, ale wciąż został gorący
  • po tym czasie wymieszać sos z makaronem i podawać
Pesto alla Genovese

Przepis na sos, po niewielkich modyfikacjach, ze strony Giallo Zafferano

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)