Linguine z Pesto alla Genovese - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
sos
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 25 g liści bazylii
- 8 g (1 płaska łyżka) orzechów piniowych
- 15 g pecorino
- 30 g parmezanu
- 50 ml oliwy extra virgin
- 200 g makaronu linguine (bavette, linguettine, bavettine)
Wykonanie
- liście bazylii bardzo delikatnie opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Ząbek czosnku obrać. Zetrzeć sery na tarce
- w moździerzu, najlepiej marmurowym, rozetrzeć ząbek czosnku z solą
- następnie dodać liście bazylii i je rozetrzeć
- gdy liście będą roztarte i puszczą zielony sok, dodać orzeszki piniowe i również je rozetrzeć
- następnie dodać sery, nieco rozetrzeć, dodać oliwę i rozetrzeć całość do uzyskania jednolitej konsystencji sosu
- ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Odstawić na ok. 5 min by nieco przestygł, ale wciąż został gorący
- po tym czasie wymieszać sos z makaronem i podawać
