Guacamole

Guacamole

Przepis na tradycyjne guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Super uniwersalny – idealny do chrupiących nachos (kukurydzianych lub pszennych – przypominam przepis na domowe nachos), czy domowej tortilli, ale smakuje świetnie z wszelkimi grzankami, czy jako dodatek do mięs. To chyba najpopularniejszy imprezowy dip.

Ta meksykańska salsa ma niezliczone odmiany. Wersja najbardziej podstawowa to po prostu awokado roztarte z limonką i solą. Jednak z dodatkami warzywnymi nabiera więcej smaku. Najpopularniejsze to czerowna cebula, papryczka chilli, świeża kolendra czy czosnek, który ja akurat pominęłam.

Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, takie, które rozetrze się jak masło. Najlepiej sprawdzają się awokado odmiany hass.

Guacamole

1 średnia miseczka, porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 duże awokado, dojrzałe, najlepiej odmiany hass
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść kolendry, świeżej

Wykonanie

  • awokado obrać, przekroić i wyjąć z niego pestkę. Wstępnie pokroić w kostkę, a następnie rozetrzeć je w miseczce
  • do awokado dodać sok z limonki, oliwę, sól oraz pieprz i dobrze rozmieszać
  • cebulę, obranego pomidora, papryczkę (bez pestek) i świeża kolendrę bardzo drobno posiekać
  • wszystko dodać do awokado i dobrze wymieszać
  • najlepiej podawać natychmiast. Można też przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte, np. jeśli chcemy je przygotować wcześniej na imprezę. Jednak niezbyt długo i warto pamiętać, że najlepiej robić guacamole na świeżo
Guacamole
Guacamole
Guacamole

Przepis własny wg składników na tradycyjne guacamole, przede wszystkim ze strony mexicanrecipes.me

Zobacz także



Lubisz? :)