Guacamole - przepis
1 średnia miseczka, porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 1 duże awokado, dojrzałe, najlepiej odmiany hass
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 średniej czerwonej cebuli
- 1/2 małego pomidora
- 1/2 papryczki chilli
- garść kolendry, świeżej
Wykonanie
- awokado obrać, przekroić i wyjąć z niego pestkę. Wstępnie pokroić w kostkę, a następnie rozetrzeć je w miseczce
- do awokado dodać sok z limonki, oliwę, sól oraz pieprz i dobrze rozmieszać
- cebulę, obranego pomidora, papryczkę (bez pestek) i świeża kolendrę bardzo drobno posiekać
- wszystko dodać do awokado i dobrze wymieszać
- najlepiej podawać natychmiast. Można też przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte, np. jeśli chcemy je przygotować wcześniej na imprezę. Jednak niezbyt długo i warto pamiętać, że najlepiej robić guacamole na świeżo



