Guacamole

Guacamole

Przepis na tradycyjne guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Super uniwersalny – idealny do chrupiących nachos (kukurydzianych lub pszennych – przypominam przepis na domowe nachos), czy domowej tortilli, ale smakuje świetnie z wszelkimi grzankami, czy jako dodatek do mięs. To chyba najpopularniejszy imprezowy dip.

Ta meksykańska salsa ma niezliczone odmiany. Wersja najbardziej podstawowa to po prostu awokado roztarte z limonką i solą. Jednak z dodatkami warzywnymi nabiera więcej smaku. Najpopularniejsze to czerowna cebula, papryczka chilli, świeża kolendra czy czosnek, który ja akurat pominęłam.

Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, takie, które rozetrze się jak masło. Najlepiej sprawdzają się awokado odmiany hass.

Guacamole

1 średnia miseczka, porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 duże awokado, dojrzałe, najlepiej odmiany hass
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść kolendry, świeżej

Wykonanie

  • awokado obrać, przekroić i wyjąć z niego pestkę. Wstępnie pokroić w kostkę, a następnie rozetrzeć je w miseczce
  • do awokado dodać sok z limonki, oliwę, sól oraz pieprz i dobrze rozmieszać
  • cebulę, obranego pomidora, papryczkę (bez pestek) i świeża kolendrę bardzo drobno posiekać
  • wszystko dodać do awokado i dobrze wymieszać
  • najlepiej podawać natychmiast. Można też przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte, np. jeśli chcemy je przygotować wcześniej na imprezę. Jednak niezbyt długo i warto pamiętać, że najlepiej robić guacamole na świeżo
Guacamole
Guacamole
Guacamole

Przepis własny wg składników na tradycyjne guacamole, przede wszystkim ze strony mexicanrecipes.me

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)