by Katarzyna Anders

Galette z morelami i czerwoną porzeczką

Tarty i krucheCiasta, torty, tartyMorelePorzeczkiBez jajekKuchnia francuska

Krucha tarta rustykalna z morelami i czerwoną porzeczką – mocno owocowa, idealnie słodko-kwaśna, z chrupiącym kruchym ciastem. Idealny i prosty letni deser.

To moja kolejna propozycja tarty rustykalnej, czyli kruchej tarty pieczonej bez formy, po klasycznej galette z jabłkami oraz pysznej, jesiennej galette ze śliwkami i gruszkami.

Galette z morelami i czerwoną porzeczką – przepis

Porcja

tarta o średnicy ok. 20 cm

Składniki

ciasto

  • 190 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

owoce

  • 4 morele
  • 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru
  • 220 g czerwonych porzeczek
  • 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru

do podsypania

  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki

na koniec

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka grubego cukru (może być też zwykły)

Wykonanie

  • wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
  • kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
  • owoce umyć i osuszyć. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić je w grube plasterki/cząstki. Porzeczki ściągnąć z szypułek - najłatwiej za pomocą widelca
  • w miseczkach wymieszać morele z 1 i 1/2 łyżki cukru, a osobno porzeczki, również z 1 i 1/2 łyżki cukru
  • wymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
  • środek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
  • równomiernie ułożyć plasterki moreli, następnie na morele rozsypać porzeczki i na koniec zawinąć brzeg ciasta na owoce
  • rozpuścić 2 łyżki masła
  • brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie owoce
  • tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheCiasta, torty, tartyMorelePorzeczkiBez jajekKuchnia francuska
Przepis własny.