Galette z morelami i czerwoną porzeczką - przepis
tarta o średnicy ok. 20 cm
Składniki
ciasto
- 190 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
owoce
- 4 morele
- 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru
- 220 g czerwonych porzeczek
- 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru
do podsypania
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki
na koniec
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka grubego cukru (może być też zwykły)
Wykonanie
- wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
- kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
- owoce umyć i osuszyć. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić je w grube plasterki/cząstki. Porzeczki ściągnąć z szypułek – najłatwiej za pomocą widelca
- w miseczkach wymieszać morele z 1 i 1/2 łyżki cukru, a osobno porzeczki, również z 1 i 1/2 łyżki cukru
- wymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
- środek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
- równomiernie ułożyć plasterki moreli, następnie na morele rozsypać porzeczki i na koniec zawinąć brzeg ciasta na owoce
- rozpuścić 2 łyżki masła
- brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie owoce
- tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony

