Galette z gruszkami i śliwkami - przepis
tarta o średnicy ok. 20 cm
Składniki
ciasto
- 190 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
owoce
- 2 średnie gruszki
- 5 średnich śliwek
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
do podsypania
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki
- 25 g orzechów włoskich
na koniec
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka grubego cukru
Wykonanie
- wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
- kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
- gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę gruszki dzielić na 6 do 8 plastrów
- śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną śliwkę na 6 do 8 plastrów
- gruszki i śliwki umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie owoce
- orzechy zmielić w malakserze lub bardzo drobno pokroić. Orzechy wymieszać z cukrem i mąką do podsypania ciasta
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
- środek ciasta posypać mąką z cukrem i orzechami, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
- ułożyć wszystkie gruszki, plasterek przy plasterku, tak by zakryły cały środek, a następnie na gruszkach równomiernie rozkładać śliwki. Gdy skończymy rozkładanie, zawinąć brzeg ciasta na owoce
- rozpuścić 2 łyżki masła
- brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie owoce
- tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 45 min, lub do momentu, aż brzeg będzie mocno zarumieniony, ciemnozłoty
- tartę przestudzić. Można ją podawać jeszcze lekko ciepłą lub na zimno

