Galette z jabłkami czy też rustykalna tarta z jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca i delikatna.
Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw.
Tarta rustykalna jest bardzo szybka w wykonaniu, m. in. dlatego, że ciasto nie wymaga podpiekania. Nie wymaga też żadnej formy – wystarczy blacha z piekarnika. Jest naprawdę bezproblemowa :) Najlepiej użyć dość kwaśnych jabłek, które tworzą świetny zestaw z kruchym ciastem i dzięki temu tarta jest wyrazista.
Tartę można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem waniliowym lub dołożyć gałkę lodów. Gorąco polecam jesienną porą :)