by Katarzyna Anders

Galette z jabłkami

Tarty i krucheCiasta, torty, tartyJabłkaCynamonKuchnia francuska

Galette z jabłkami czy też rustykalna tarta z jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca i delikatna.

Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw.

Tarta rustykalna jest bardzo szybka w wykonaniu, m. in. dlatego, że ciasto nie wymaga podpiekania. Nie wymaga też żadnej formy – wystarczy blacha z piekarnika. Jest naprawdę bezproblemowa :) Najlepiej użyć dość kwaśnych jabłek, które tworzą świetny zestaw z kruchym ciastem i dzięki temu tarta jest wyrazista.

Tartę można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem waniliowym lub dołożyć gałkę lodów. Gorąco polecam jesienną porą :)

Galette z jabłkami – przepis

Porcja

tarta o średnicy ok. 20 cm

Składniki

ciasto

  • 190 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

jabłka

  • 4 średnie jabłka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

do podsypania

  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie

  • wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
  • kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę jabłka dzielić na 6 do 8 plasterków.
  • jabłka umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie jabłka
  • wymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
  • środek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
  • ułożyć jabłka, plasterek przy plasterku, a następnie zawinąć brzeg ciasta na jabłka
  • rozpuścić 2 łyżki masła
  • brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie jabłka
  • tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony a jabłka się przypieką

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheCiasta, torty, tartyJabłkaCynamonKuchnia francuska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki