Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - przepis
9 średniej wielkości drożdżówek
Składniki
Ciasto
- 300 g maki pszennej chlebowej
- 50 g masła, roztopionego i chłodnego
- 45 g cukru
- 15 g drożdży
- 120 ml mleka, letniego
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Truskawki
- 27 średnich truskawek, to jest ok. 300 g
- ok. 3 łyżeczki mąki pszennej
Do posmarowania
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka mleka
Kruszonka
- 35 g mąki pszennej
- 25 g zimnego masła
- 20 g cukru
Lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
- w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
- następnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
- kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
- przygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówki
- wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
- każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
- nasypać do każdej bułeczki, do dołka, mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić po 3 truskawki. Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głownie ciasto, ale też trochę truskawki. Następnie posypać całość kruszonką
- drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
- przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki

