Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Pieczarkowy krem na rosole to wspaniała zupa, którą możemy podać z różnymi dodatkami i na wiele okazji. Najlepiej oczywiście jako bazy użyć domowego rosołu bez sztucznych dodatków.

Krem świetnie smakuje podany z małymi grzankami, jak i grillowanym pieczywem z masłem czosnkowym lub serem. Można go też podać z lanymi kluskami lub makaronem.

Zależnie od dodatków sprawdzi się jako prosty rodzinny obiad lub jako elegancka zupa na przyjęcie.

Każdą porcję kremu warto posypać świeżą natką pietruszki, która podkreśla smak pieczarek.

Krem z pieczarek

na porcję dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 700 ml domowego rosołu
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18%

do podania

  • grzanki lub lane kluski, ewentualnie makaron
  • świeża natka pietruszki

Wykonanie

  • cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na plasterki
  • podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać pieczarki i posolić całość
  • podsmażać pieczarki, aż odparuje z nich większość wody – powinny się znacząco skurczyć
  • niewielką część grzybów odłożyć na bok – dodamy je później do kremu, by wzbogaciły zupę. Jeśli chcemy idealnie gładki krem, to możemy to pominąć
  • do pozostałej, większej części grzybów dodać rosół i całość zmiksować blenderem na gładki krem
  • śmietanę zahartować (do śmietany dodać nieco zupy i dokładnie rozmieszać), dodać do zupy i wymieszać
  • doprawić pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba, to dosolić, pamiętając, że wcześniej dodaliśmy sól do pieczarek
  • dodać odłożone wcześniej pieczarki
  • zupę podawać z grzankami, lanymi kluskami lub makaronem
  • każdą porcję posypać posiekaną świeżą natką pietruszki

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)