Krem z pieczarek - przepis
na porcję dla 4 do 6 osób
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 700 ml domowego rosołu
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
do podania
- grzanki lub lane kluski, ewentualnie makaron
- świeża natka pietruszki
Wykonanie
- cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na plasterki
- podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać pieczarki i posolić całość
- podsmażać pieczarki, aż odparuje z nich większość wody – powinny się znacząco skurczyć
- niewielką część grzybów odłożyć na bok – dodamy je później do kremu, by wzbogaciły zupę. Jeśli chcemy idealnie gładki krem, to możemy to pominąć
- do pozostałej, większej części grzybów dodać rosół i całość zmiksować blenderem na gładki krem
- śmietanę zahartować (do śmietany dodać nieco zupy i dokładnie rozmieszać), dodać do zupy i wymieszać
- doprawić pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba, to dosolić, pamiętając, że wcześniej dodaliśmy sól do pieczarek
- dodać odłożone wcześniej pieczarki
- zupę podawać z grzankami, lanymi kluskami lub makaronem
- każdą porcję posypać posiekaną świeżą natką pietruszki