Czekolada z żurawiną, pomarańczą i orzechami - przepis
1 tabliczka o wadze ok. 100 g
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
- żurawinę, kandyzowaną skórkę oraz orzechy nieco posiekać, tak by wszystkie kawałki były podobnej wielkości
- roztopioną czekoladę będzie można po prostu wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale rozleje się w nieregularny kształt i przez to będzie cieńsza niż normalna tabliczka. Dlatego gorąco polecam przygotować prostą „formę” z papieru do pieczenia: kawałek papieru wielkości ok. 25 na 35 cm złożyć na pół (żeby papier był podwójny i dzięki temu forma bardziej wytrzymała), zaznaczyć na nim prostokąt wielkości standardowej tabliczki czekolady, w zaznaczonych liniach zagiąć papier „do góry” tworząc „ścianki”, następnie boki „ścianek” odpowiednio naciąć, złożyć i spiąć za pomocą zszywacza, tak by utworzyła się płytka, prostokątna foremka
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja. Roztopioną czekoladę można dodatkowo utemperować, ale nie jest to konieczne
- foremkę z czekoladą ułożyć na małej deseczce (będzie łatwiej przenosić, gdy czekolada będzie wciąż płynna). Do foremki wlać czekoladę i rozprowadzić, by rozłożyła się równą warstwą
- na wierzch czekolady rozsypać równomiernie wszystkie bakalie i wgnieść je lekko palcami, by nieco zatopiły się w czekoladzie
- deseczkę z foremką umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę – po tym czasie czekolada powinna stężeć i łatwo oddzielić się od papieru do pieczenia
- czekoladę przechowywać w chłodzie

