Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

Orzechowo-czekoladowe chrupiące trufle na każdą okazję. Czekoladowe nadzienie jest aksamitne ale przyjemnie chrupią w nim wafle i orzechy.

Trufle są łatwe i szybkie w przygotowaniu i świetnie się przechowują Polecam!

Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

15 średnich trufli

Składniki

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady ciemnej 70%
  • 50 g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki likieru orzechowego (ewentualnie amaretto, baileys, innego)
  • 20 g orzechów laskowych, prażonych i obranych
  • 10 g suchej wafli (tj kawałek wielkości ok. 9 x 18 cm)

do obtoczenia

Wykonanie

  • wszystkie orzechy laskowe (20 + 40 g) pozbawić skórki poprzez prażenie – nada im to też aromatu
  • gdy orzechy całkowicie wystygną po prażeniu, to posiekać je drobno nożem lub zmielić bardzo krótko w malakserze – należy zrobić to z wyczuciem bo nie chcemy uzyskać mielonych orzechów, a drobne kawałeczki. Orzechy podzielić na 20 g do nadzienia oraz na 40 g do obtoczenia
  • wafel pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki
  • serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
  • czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie. Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
  • do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać likier. Następnie do masy wsypać 20 g posiekanych orzechów oraz pokruszony wafel i całość wymieszać
  • czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
  • gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Postępować tak, aż do wykorzystania całej masy
  • następnie wysypać na talerz 40 g posiekanych orzechów i obtoczyć w nich dokładnie każdą truflę. Podczas toczenia lekko dociskać, by orzechy dobrze sie przylepiły
  • schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
  • przechowywać w lodówce
Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe
Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)