by Katarzyna Anders

Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaKuchnia amerykańska

Klasyczne czekoladowe brownie wzbogacone chrupiącą praliną z orzechów laskowych w karmelu i polane sosem karmelowym – ta kombinacja idealnie do siebie pasuje i jest mocno uzależniającą! Spróbujcie koniecznie!

Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym – przepis

Porcja

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

Pralina orzechowa

Sos karmelowy

Wykonanie

Pralina orzechowa

  • jeśli nie mamy obranych, prażonych orzechów laskowych to postąpić wg przepisu
  • podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie skarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
  • wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
  • pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie

Brownie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej - szczególnie jajka
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • pralinę połamać, a potem z grubsza przesiekać nożem. 2/3 praliny dorzucić do ciasta i wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 170°C przez 25 do 30 minut - aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić
  • przygotować sos karmelowy wg przepisu
  • na brownie wylać sos karmelowy, a wierzch posypać pozostałą ilością praliny orzechowej

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaKuchnia amerykańska
Przepis własny.