Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

Klasyczne czekoladowe brownie wzbogacone chrupiącą praliną z orzechów laskowych w karmelu i polane sosem karmelowym – ta kombinacja idealnie do siebie pasuje i jest mocno uzależniającą! Spróbujcie koniecznie!

Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

Pralina orzechowa

Sos karmelowy

Wykonanie

Pralina orzechowa

  • jeśli nie mamy obranych, prażonych orzechów laskowych to postąpić wg przepisu
  • podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie skarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
  • wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
  • pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie

Brownie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • grubo posiekać orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić
  • przygotować sos karmelowy wg przepisu
  • na brownie wylać sos karmelowy, a wierzch posypać pozostałą ilością praliny orzechowej
Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym
Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym
Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)