Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym - przepis
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
Pralina orzechowa
- 100 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
- 75 g cukru
- 45 ml wody
Sos karmelowy
- 1/2 ilości z przepisu z tego przepisu
Wykonanie
Pralina orzechowa
- jeśli nie mamy obranych, prażonych orzechów laskowych to postąpić wg przepisu
- podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie skarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
- wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
- pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie
Brownie
- składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
- w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
- w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
- do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
- pralinę połamać, a potem z grubsza przesiekać nożem. 2/3 praliny dorzucić do ciasta i wmieszać
- ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
- całkowicie wystudzić
- przygotować sos karmelowy wg przepisu
- na brownie wylać sos karmelowy, a wierzch posypać pozostałą ilością praliny orzechowej


