by Katarzyna Anders

Bezy z truskawkami i malinami

DeseryMalinyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyWaniliaBezyBez glutenu

Przepyszne mini bezy z kremem waniliowym, truskawkami i malinami oraz sosem owocowym, również z truskawek i malin. Truskawki, maliny i beza to jedno z najlepszych połączeń na deser, a w towarzystwie tego mocno waniliowego kremu ze śmietany i serka mascarpone, to już w ogóle cudo!

Gorąco polecam Wam ten deser, bo jest niebiański, a mini bezy są o wiele łatwiejsze w przygotowaniu niż duża pavlova. Zrobicie je błyskawicznie wieczorem, a w następny dzień wystarczy dołożyć krem i sos, które zrobicie w dosłownie chwilę, przyozdobić bezy owocami i wspaniały deser jest gotowy.

Z szybkich i łatwych mini pavlovych polecam Wam również moje przepisy na bezy z pomarańczami oraz zakręcone bezy z czekoladą.

Bezy z truskawkami i malinami – przepis

Porcja

12 bez o średnicy ok. 7-8 cm

Składniki

  • 3 białka z jajek L, tj. łącznie 120 g białka
  • szczypta soli
  • 170 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

sos malinowo-truskawkowy

  • 80 g truskawek
  • 80 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

krem

  • 200 g śmietany 36 %
  • 200 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu

dekoracja

  • ok. 100 g malin
  • ok. 200 g truskawek

Wykonanie

  • białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli, tylko wedle potrzeby – nie przeciągać ubijania białek. Gdy białka się tylko ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Po dodaniu całego cukru, na wolnych obrotach wmieszać sok z cytryny
  • na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze bezy. Z tej ilości wyłożymy 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać między nimi jak największe odstępy. Dużą łyżką wybierać dużą porcję piany w delikatny sposób, wykładać na papier na blasze i łyżką wyrównać, by beza była okrągła i miała lekkie zagłębienie w środku. Jeśli obawiacie się, że Wam nie wyjdzie i wolicie to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, to oczywiście nie ma problemu - wtedy pianę należy przełożyć do rękawa i wycisnąć każdą bezę w formie gniazdka
  • blachę z bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC i piec przez 1 godzinę. Gdyby bezy zbyt się rumieniły to zmniejszyć temperaturę do 110ºC.
  • wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim bezy, by w ten sposób wystygły do końca. Najłatwiej upiec bezy wieczorem i na noc zostawić do studzenia, a dekorować w dzień podania
  • do niewielkiego garnka wrzucić 80 g malin i  80 g truskawek, wcześniej odszypułkowanych. Do sosu mogą być to owoce mrożone. Dodać cukier oraz sok z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną a sos nieco zredukuje. Jeśli Wasz sos jest za rzadki i zbyt wodnity, to podgrzewajcie do na małym ogniu tak długo, jak trzeba, by uzyskać nieco gęstszą konsystencję - nie chcemy żeby sos na całkiem spłynął z deseru, a jedynie, by ładnie się na nim rozlał tworząc gęste strużki
  • wrzucić je na patelnie, dodać cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu przez około 15 minut, aż sok się nieco zredukuje i zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia
  • przygotować krem - najlepiej zrobić to chwilę przed podaniem i wtedy nałożyć go na bezy, a na niego sos i owoce. Jeśli jednak nie będziemy mieć czas tuż przed serwowaniem, to można krem nałożyć na bezy kilka godzin wcześniej i przechowywać je w lodówce. Wtedy jednak musimy liczyć się z tym, że bezy z kremem odrobinę zmiękną, ale nie jest to problem i dalej wyglądają i smakują doskonale
  • ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i ziarenka z połowy laski wanilii lub ekstrakt. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować szybko i delikatnie na jednolity krem. Mascarpone nie lubi ubijania
  • pokroić truskawki do dekoracji na pół lub ćwiartki, zależnie od wielkości - tak by pasowały do malin
  • na każdą bezę nałożyć krem. Następnie każdy krem polać wystudzonym sosem owocowym, a na nim poukładać owoce wtykając je nieco w sos i krem
  • deser trzymać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryMalinyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyWaniliaBezyBez glutenu
Przepis własny.