Bezy z pomarańczami - przepis
12 bez o średnicy ok. 7-8 cm
Składniki
- 3 białka z jajek L, tj. łącznie 120 g białka
- szczypta soli
- 170 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
pomarańcze w syropie
- 3 pomarańcze
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
krem
- 200 g śmietany 36 %
- 200 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
Wykonanie
- białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać sok z cytryny i szczyptę soli
- na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze bezy. Z tej ilości wyłożymy 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać między nimi jak największe odstępy. Dużą łyżką wybierać dużą porcję piany w delikatny sposób, wykładać na papier na blasze i łyżką wyrównać, by beza była okrągła i miała lekkie zagłębienie w środku. Jeśli obawiacie się, że Wam nie wyjdzie i wolicie to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, to oczywiście można – wtedy pianę przełożyć do rękawa i wycisnąć każdą bezę w formie gniazdka
- blachę z bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby zbyt się rumieniły to zmniejszyć do 110ºC.
- wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim bezy, by w ten sposób wystygły do końca
- pomarańcze do tego przepisu należy wyfiletować, aby pozbyć się białej gorzkiej skórki – tutaj instrukcja jak filetować pomarańcze. Tak przygotowane cząstki pomarańczy przekroić jeszcze na pół lub trzy części, zależnie od wielkości – po prostu pokroić pomarańcze w większą kostkę
- wrzucić je na patelnie, dodać cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu przez około 15 minut, aż sok się nieco zredukuje i zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia
- przygotować krem – najlepiej zrobić to chwilę przed podaniem i wtedy nałożyć go na bezy, a na niego pomarańcze. Jeśli jednak nie będziemy mieć czas tuż przed serwowaniem to można krem nałożyć na bezy kilka godzin wcześniej i przechowywać je w lodówce, a tuż przed podaniem dołożyć tylko gotowe pomarańcze, bo to trwa moment. Musimy się jednak liczyć z tym, że bezy z kremem odrobinę zmiękną, ale nie jest to żaden problem
- ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z pomarańczy oraz skórkę i zmiksować na jednolity krem
- na każdą bezę nałożyć krem. Krem polać pomarańczami w syropie i samym syropem
- deser trzymać w lodówce



