Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Bezy z pomarańczami

Wspaniały, zimowy deser – kruche mini bezy z kremem pomarańczowo-waniliowym z mascarpone oraz karmelizowanymi pomarańczami. Idealny deser w sezonie na cytrusy i nie tylko. Wygląda pięknie i zachwyca smakiem!

Mini pavlove  z karmelizowanymi pomarańczami nie są trudne w przygotowaniu, a są wręcz o wiele łatwiejsze niż jedna duża beza – łatwiej się suszą i są poręczniejsze. Z tym przepisem dowiecie się jak zrobić mini bezy i sądzę, że pokochacie bezy w tej wersji. ja już przepadłam przy przepisie na zakręcone mini bezy z czekoladą.

Jeśli mam być szczera, to wymyślając ten przepis wiedziałam, że będzie dobry, ale nie sądziłam, że aż tak! Jest obłędny w smaku i każdy, kto go jadł był zaskoczony jak dobre jest połączenie bez i pomarańczy. Spróbujcie koniecznie!

Bezy z pomarańczami - przepis

12 bez o średnicy ok. 7-8 cm

Składniki

  • 3 białka z jajek L, tj. łącznie 120 g białka
  • szczypta soli
  • 170 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

pomarańcze w syropie

  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 1  łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

krem

  • 200 g śmietany 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Wykonanie

  • białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać sok z cytryny i szczyptę soli
  • na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze bezy. Z tej ilości wyłożymy 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać między nimi jak największe odstępy. Dużą łyżką wybierać dużą porcję piany w delikatny sposób, wykładać na papier na blasze i łyżką wyrównać, by beza była okrągła i miała lekkie zagłębienie w środku. Jeśli obawiacie się, że Wam nie wyjdzie i wolicie to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, to oczywiście można – wtedy pianę przełożyć do rękawa i wycisnąć każdą bezę w formie gniazdka
  • blachę z bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby zbyt się rumieniły to zmniejszyć do 110ºC.
  • wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim bezy, by w ten sposób wystygły do końca
  • pomarańcze do tego przepisu należy wyfiletować, aby pozbyć się białej gorzkiej skórki – tutaj instrukcja jak filetować pomarańcze. Tak przygotowane cząstki pomarańczy przekroić jeszcze na pół lub trzy części, zależnie od wielkości – po prostu pokroić pomarańcze w większą kostkę
  • wrzucić je na patelnie, dodać cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu przez około 15 minut, aż sok się nieco zredukuje i zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia
  • przygotować krem – najlepiej zrobić to chwilę przed podaniem i wtedy nałożyć go na bezy, a na niego pomarańcze. Jeśli jednak nie będziemy mieć czas tuż przed serwowaniem to można krem nałożyć na bezy kilka godzin wcześniej i przechowywać je w lodówce, a tuż przed podaniem dołożyć tylko gotowe pomarańcze, bo to trwa moment. Musimy się jednak liczyć z tym, że bezy z kremem odrobinę zmiękną, ale nie jest to żaden problem
  • ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z pomarańczy oraz skórkę i zmiksować na jednolity krem
  • na każdą bezę nałożyć krem. Krem polać pomarańczami w syropie i samym syropem
  • deser trzymać w lodówce

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)