Bezy z czekoladą - przepis
12 bez o średnicy ok. 7-8 cm
Składniki
- 3 białka z jajek L, tj. łącznie 120 g białka
- szczypta soli
- 170 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 75 g czekolady gorzkiej 70% kakao
do dekoracji
- gorzkie, sypkie kakao
Wykonanie
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – tutaj instrukcja jak prawidłowo i najłatwiej roztapiać czekoladę. Czekoladę zostawić by przestygła
- białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać sok z cytryny i szczyptę soli
- na wierzch ubitej piany wylać większość czekolady – tak około 85% całości. W żadnym wypadku nie mieszać! A jedynie raz, góra dwa razy przełożyć delikatnie łyżką masę, aby w bardzo minimalnym stopniu ją przemieszać – zależy nam by piana oraz czekolada były niemal osobno – tak, aby gdy za chwilę będziemy łyżką wybierać masę, by tworzyć bezy to, aby smugi czekolady tworzyły wyraźne wzory, linie, smugi w naszej pianie
- na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze bezy. Z tej ilości wyłożymy 10 do 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać między nimi jak największe odstępy. Co do samej techniki wykładania – dużą łyżką wybierać dużą porcję piany z czekoladą w bardzo delikatny sposób – tak by nie mieszać niepotrzebnie masy
- gdy już wyłożymy wszystkie bezy, to pozostałą czekoladę wylać drobnymi smużkami na wierzch każdej bezy, tak, by dodatkowo podkreślić nasz czekoladowy wzór
- blachę z bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC. Piec przez 1 godzinę
- wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim bezy, by w ten sposób wystygły do końca
- gotowe bezy można dla ozdoby oprószyć gorzkim kakao, ale nie jest to konieczne



