by Katarzyna Anders

Bezy z czekoladą

DeseryWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaBezyBez glutenu

Zakręcone bezy z czekoladą to najprostszy deser jaki może być, a przy tym tak zachwycający – i smakiem i magicznym wyglądem, który u każdej bezy jest inny, zależnie od tego jak fale czekolady się ułożą! Bezy nakładamy za pomocą łyżki – szybko, byle jak, spontanicznie! I patrzymy co wyjdzie :)

Jeśli spodziewacie się gości, to gorąco polecam Wam ten deser – przygotujecie go w kilka minut, a potem już tylko bezy się pieką, a raczej suszą. Ale spokojnie wystarczy im 1 godzina pieczenia w piekarniku i potem jeszcze około pół godziny podsuszania. A goście na pewno będą zachwyceni takimi innymi bezikami niż typowe śnieżnobiałe, równe wersje.

Bezy z czekoladą – przepis

Porcja

12 bez o średnicy ok. 7-8 cm

Składniki

  • 3 białka z jajek L, tj. łącznie 120 g białka
  • szczypta soli
  • 170 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 75 g czekolady gorzkiej 70% kakao

do dekoracji

  • gorzkie, sypkie kakao

Wykonanie

  • czekoladę roztopić w kąpieli wodnej - tutaj instrukcja jak prawidłowo i najłatwiej roztapiać czekoladę. Czekoladę zostawić by przestygła
  • białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba - nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo - mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać sok z cytryny i szczyptę soli
  • na wierzch ubitej piany wylać większość czekolady - tak około 85% całości. W żadnym wypadku nie mieszać! A jedynie raz, góra dwa razy przełożyć delikatnie łyżką masę, aby w bardzo minimalnym stopniu ją przemieszać - zależy nam by piana oraz czekolada były niemal osobno - tak, aby gdy za chwilę będziemy łyżką wybierać masę, by tworzyć bezy to, aby smugi czekolady tworzyły wyraźne wzory, linie, smugi w naszej pianie
  • na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze bezy. Z tej ilości wyłożymy 10 do 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać między nimi jak największe odstępy. Co do samej techniki wykładania - dużą łyżką wybierać dużą porcję piany z czekoladą w bardzo delikatny sposób - tak by nie mieszać niepotrzebnie masy
  • gdy już wyłożymy wszystkie bezy, to pozostałą czekoladę wylać drobnymi smużkami na wierzch każdej bezy, tak, by dodatkowo podkreślić nasz czekoladowy wzór
  • blachę z bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC. Piec przez 1 godzinę
  • wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim bezy, by w ten sposób wystygły do końca
  • gotowe bezy można dla ozdoby oprószyć gorzkim kakao, ale nie jest to konieczne

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaBezyBez glutenu
Przepis własny. Inspiracja - przepis z bloga Callmecupcake.se