Orzotto, czyli risotto z pęczaku, ze speckiem, serem owczym i marchewką – znakomite tyrolskie danie, aksamitne i bogate.
Orzotto bywa też zwane w Polsce pęczotto ;) Bez względu na nazwę jest po prostu pyszne.
To klasyczne tyrolskie danie, chociaż nasz pęczak może nam się wydawać taki swojski :) Jako ser proponuje pecorino bo jest wyrazisty i świetnie tu pasuje. Natomiast ciekawym polskim akcentem może być zamiana pecorino na inny owczy ser – nasz rodzimy oscypek. To sugestia Roberta Makłowicza od którego wzięłam ten przepis i jak najbardziej przychylam się do tego pomysłu. Przepis pochodzi z mojego ulubionego regionu Włoch i po prostu nie mogłam go nie wykonać :)
Zamiast specku możecie użyć chudego wędzonego boczku, ale namawiam do oryginalnego specku, bo to wyrazista w smaku i wbrew pozorom chuda szynka. I dostępna w polskich sklepach.