by Katarzyna Anders

Grissini z suszonymi pomidorami

Przystawki i przekąskiDo chrupaniaSuszone pomidorySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillKuchnia włoska

Najlepsze włoskie grissini z suszonymi pomidorami. Chrupiące, z wyraźnym aromatem pomidorów. Idealna przekąska lub przystawka.

Wzbogaciłam podstawowe grissini o suszone pomidory i powstała wyrazista i bardzo “wciągająca” przekąska.

Polecam Wam mąkę włoską typu 00 – taką jak do pizzy. Wtedy paluszki są idealne. Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie użyć zwykłej mąki pszenna typu 450 lub 500.

Pamiętajcie, że paluchy chlebowe będą gotowe, gdy wszystkie będą rumiane i złotobrązowe. Wpływ na to ma również użyta mąka – włoska typu 00 rumieni się trochę wolniej od polskiej. Więc nie kierujcie się za bardzo podanym czasem pieczenia, tylko obserwujcie swój wypiek.

Obok grissini pomidorowych, polecam też grissini bez dodatków smakowych lub czosnkowe.

Grissini z suszonymi pomidorami – przepis

Porcja

2 duże blachy paluszków

Składniki

  • 12 g drożdży
  • 200 g mąki włoskiej typ 00
  • 115 ml letniej wody
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 15 g suszonych pomidorów

do posmarowania

  • ok. 1 łyżka roztrzepanego jajka

Wykonanie

  • pomidory pokroić na jak najmniejsze kawałki. Jeśli mamy bardzo wysuszne i twarde sztuki to można je najpierw zalać bardzo niewielką ilością wrzątku, a po kilku minutach odsączyć i wtedy pokroić
  • do letniej wody wkruszyć całe drożdże, cały cukier i 1 łyżkę mąki odjętą z ilości podanej w przepisie. Rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 10 min.
  • rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie
  • pod koniec wyrabiania dodać pomidory
  • kulę ciasta umieścić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy na ok. 30 min. by ciasto podrosło, nie musi aż podwajać objętości. Jednak jeśli mamy chłodno w pomieszczeniu, to odstawmy ciasto na ok. 50 min.
  • blat opruszyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostakąt o wymiarach 25 cm na 50 cm. Nie większy, gdyż ciasto nie może być za cienkie.
  • kroić ciasto w poprzek, na paski szerokości ok. 0,75 cm. Najlepiej robić to prostym radełkiem. Następnie układać paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy tylko do połowy prostokąta – druga połowa jest na drugą blachę
  • paski posmarować z wierzchu bardzo delikatnie roztrzepanym jajkiem. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka. Zużyjemy niewielką ilość jajka – niepełną 1 łyżkę (resztę można zużyć np do jajecznicy)
  • grissini wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 10 do 15 min. Bardzo dużo zależy od piekarnika. Wyznacznikiem będzie, gdy wszystkie grissini przyrumienią się na złotobrązowo. U mnie trwało to 15 min.
  • w międzyczasie z drugiej połowy ciasta pokroić i przygotować drugą blachę z grissini, postępując tak samo jak z pierwszą

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiDo chrupaniaSuszone pomidorySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillKuchnia włoska
Przepis własny