Grissini

Grissini

Najlepsze, oryginalne włoskie paluszki grissini! Są chrupiące, złociste, idealne. Niezawodna przekąska lub przystawka.

Te włoskie paluchy chlebowe robione z ciasta drożdżowego, podawane są jako przystawka, do antipasti: razem z szynką parmeńską, serami czy do sałatek smakują wyśmienicie. Stanowią świetną domową przekąskę i alternatywę dla słonych paluszków.

Moje grissini są cienkie, a przez to bardziej chrupiące i kruche. Polecam je robić z włoskiej mąki typ 00 – wtedy są najlepsze. Jeśli nie macie takiej mąki to może być też zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500.

Podczas pieczenia kierujcie się przede wszystkim wyglądem paluszków, a nie czasem – gdy wszystkie grissini będą rumiane, złotobrązowe – wtedy będą gotowe. To zależy również od użytej mąki – włoska typu 00 rumieni się trochę wolniej od polskiej.

Ten przepis podstawowy na włoskie paluszki grissini, jest bazą do tworzenia grissini smakowych. Warto zrobić ciasto z podwójnej porcji i do połowy dodać dodatki smakowe.

Grissini

2 duże blachy paluszków

Składniki

  • 12 g drożdży
  • 200 g mąki włoskiej typ 00
  • 115 ml letniej wody
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

do posmarowania

  • ok. 1 łyżka roztrzepanego jajka

Wykonanie

  • do letniej wody wkruszyć całe drożdże, cały cukier i 1 łyżkę mąki odjętą z ilości podanej w przepisie. Rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 10 min.
  • rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie
  • kulę ciasta umieścić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy na ok. 30 min. by ciasto podrosło, nie musi aż podwajać objętości. Jednak jeśli mamy chłodno w pomieszczeniu, to odstawmy ciasto na ok. 50 min.
  • blat opruszyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostakąt o wymiarach 25 cm na 50 cm. Nie większy, gdyż ciasto nie może być za cienkie.
  • kroić ciasto w poprzek, na paski szerokości ok. 0,75 cm. Najlepiej robić to prostym radełkiem. Następnie układać paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy tylko do połowy prostokąta – druga połowa jest na drugą blachę
  • paski posmarować z wierzchu bardzo delikatnie roztrzepanym jajkiem. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka. Zużyjemy niewielką ilość jajka – niepełną 1 łyżkę (resztę można zużyć np do jajecznicy)
  • grissini wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 10 do 15 min. Bardzo dużo zależy od piekarnika. Wyznacznikiem będzie, gdy wszystkie grissini przyrumienią się na złotobrązowo. U mnie trwało to 15 min.
  • w międzyczasie z drugiej połowy ciasta pokroić i przygotować drugą blachę z grissini, postępując tak samo jak z pierwszą
Grissini

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)