Grissini czosnkowe

Grissini czosnkowe

Włoskie paluszki chlebowe grissini o smaku czosnku. Mocno czosnkowe i chrupiące. Najlepszy przepis na domowe grissini.

Proponuję wzbogacić podstawowe grissini o wyrazisty czosnkowy smak. Ale to propozycja dla prawdziwych fanów czosnku! :) Przynajmniej wtedy, gdy użyjecie 3 ząbków czosnku jak ja. Wtedy myślę, że tymi paluszkami można kurować nawet przeziębienie ;)

Innym polecam zmniejszyć ilość czosnku do 2 niewielkich ząbków. Lub upiec grissini bez dodatków smakowych lub z suszonymi pomidorami :)

Najlepiej robić je z włoskiej mąki typu 00. Jeśli nie macie takiej mąki to może być zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500.

Nie kierujcie się aż tak bardzo czasem pieczenia podanym w przepisie – paluszki będą gotowe, gdy wszystkie będą rumiane i złotobrązowe. To zależy również od użytej mąki – włoska typu 00 rumieni się trochę wolniej od polskiej.

Grissini czosnkowe

2 duże blachy paluszków

Składniki

  • 12 g drożdży
  • 200 g mąki włoskiej typ 00
  • 115 ml letniej wody
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 do 3 ząbków czosnku

do posmarowania

  • ok. 1 łyżka roztrzepanego jajka

Wykonanie

  • do letniej wody wkruszyć całe drożdże, cały cukier i 1 łyżkę mąki odjętą z ilości podanej w przepisie. Rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 10 min.
  • rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie
  • ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do ciasta pod koniec wyrabiania
  • kulę ciasta umieścić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy na ok. 30 min. by ciasto podrosło, nie musi aż podwajać objętości. Jednak jeśli mamy chłodno w pomieszczeniu, to odstawmy ciasto na ok. 50 min.
  • blat opruszyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostakąt o wymiarach 25 cm na 50 cm. Nie większy, gdyż ciasto nie może być za cienkie.
  • kroić ciasto w poprzek, na paski szerokości ok. 0,75 cm. Najlepiej robić to prostym radełkiem. Następnie układać paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy tylko do połowy prostokąta – druga połowa jest na drugą blachę
  • paski posmarować z wierzchu bardzo delikatnie roztrzepanym jajkiem. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka. Zużyjemy niewielką ilość jajka – niepełną 1 łyżkę (resztę można zużyć np do jajecznicy)
  • grissini wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 10 do 15 min. Bardzo dużo zależy od piekarnika. Wyznacznikiem będzie, gdy wszystkie grissini przyrumienią się na złotobrązowo. U mnie trwało to 15 min.
  • w międzyczasie z drugiej połowy ciasta pokroić i przygotować drugą blachę z grissini, postępując tak samo jak z pierwszą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)