by Katarzyna Anders

Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki

WarzywaPrzyjęcia i imprezyGrillZiemniakiWegetariańskieBez glutenuBez jajekKuchnia hiszpańska

Wspaniały sposób na ziemniaki w soli prosto z Wysp Kanaryjskich! Oryginalny kanaryjski przepis na Papas Arrugadas z pewnością Was zaskoczy, a marszczone ziemniaki w soli zasmakują.

W przepisie nie ma żadnego błędu – dokładnie tyle soli trzeba dodać do ziemniaczków. Finalnie ziemniaki wewnątrz nie będą wcale przesolone. Podobno tradycyjnie na wyspach ziemniaki gotowano w wodzie z oceanu.

Do przepisu na Papas Arrugadas najlepiej wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. W Polsce nie znajdziemy raczej odpowiedniej kanaryjskiej odmiany, ale możemy użyć dowolnych ziemniaków byle były dość drobne.

Kanaryjskie marszczone ziemniaki w łupinach najlepiej podawać tradycyjnie, tak jak na Wyspach kanaryjskich, czyli z sosami Mojo Rojo i Mojo Verde.

Przepis powstał we współpracy z blogiem La Palma – Wyspy Kanaryjskie, z którego autorką, Kingą, spotkałyśmy się na dzień kanaryjskiego gotowania :)

Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki – przepis

Porcja

porcja dla 3 do 4 osób

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 180 g soli
  • ok. 800 do 900 ml wody
  • 1/4 małej cytryny

Wykonanie

  • do przepisu wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. Nie obierać ich, tylko dokładnie wyszorować w wodzie, najwygodniej czystą, dość miękką szczoteczką
  • umieścić w garnku o dużym dnie - najlepiej by wszystkie ziemniaczki zmieściły się w jednej warstwie, ściśle obok siebie. Zalać wodą tylko do przykrycia ziemniaków. Ilość wody podałam orientacyjnie, jednak jeśli wystarczy Wam jeszcze mniejsza ilość do przykrycia wszystkich ziemniaków to bardzo dobrze
  • dodać 180 g soli i ćwiartkę cytryny. Tu nie ma pomyłki -  ma być aż 180 g soli
  • ziemniaki gotować aż będą miękkie, a skórka zacznie się delikatnie marszczyć. Potrwa to 15 do 25 min. Nie należy rozgotować ziemniaków! Ale jeśli Wam to nie grozi, to polecam wydłużyć czas - wtedy skórka ładniej się pomarszczy. Czas gotowania jest orientacyjny gdyż zależy w głównej mierze od wielkości Waszych ziemniaków. Najlepiej sprawdzać widelcem
  • gdy ziemniaki będą miękkie, to wyłączyć palnik, odlać wodę, a ziemniaki pozostawić w garnku i odstawić na kilka minut na ciepły palnik, by odparowały resztki wody. Powinniśmy zobaczyć jak ziemniaczki schną, skórka się marszczy i pokrywa delikatną warstewką soli
  • gotowe, ciepłe ziemniaczki podawać z sosami - najlepiej mojo rojo i mojo verde

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaPrzyjęcia i imprezyGrillZiemniakiWegetariańskieBez glutenuBez jajekKuchnia hiszpańska
Przepis, po drobnych modyfikacjach, ze strony Lapalma.pl.