by Katarzyna Anders

Linguine z pesto brokułowym

Orzechy włoskieMakaronyBazyliaBrokułyParmezanPecorinoWegetariańskieMakarony długie

Pesto brokułowe z orzechami włoskimi, to alternatywa dla tradycyjnego pesto, która jest zaskakująco zbliżona w smaku i bardzo pyszna. To świetny pomysł na szybki obiad.

Brokułowe pesto podaję, tak jak tradycyjne, na długim makaronie linguine. Ale możecie też użyć innych długich makaronów: bavette, linguettine, bavettine, lub też rowkowanego penne lub rigatoni, do których przyklei się sos.

Jeśli chcecie spróbować oryginalnego włoskiego sosu Pesto alla Genovese, to polecam przepis.

Linguine z pesto brokułowym – przepis

Porcja

porcja dla 2 osób

Składniki

  • 150 g brokuła (różyczki z pół główki brokuła)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 15 g liści bazylii (ok. pół krzaczka)
  • 15 g orzechów włoskich
  • 15 g pecorino
  • 15 g parmezanu
  • 30 ml oliwy extra virgin
  • 200 g makaronu linguine (bavette, linguettine, bavettine)

Wykonanie

  • z brokuła odciąć różyczki o wadze ok. 150 g. Opłukać je, a następnie wrzucić na niewielką ilość wrzątku (nie musi całkowicie zakryć różyczek) i gotować przez ok. 4 do 5 min. Po tym czasie brokuł przelać lodowatą wodą
  • liście bazylii bardzo delikatnie opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Ząbek czosnku obrać. Zetrzeć sery na tarce. Brokuł zmiksować w blenderze
  • teraz możecie przygotować pesto w moździerzu, co zapewnia lepszą konsystencję sosu i jest bardziej tradycyjną wersją (polecam wpis o oryginalnym pesto), albo możecie na szybko zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Poniżej opisuję postępowanie przy moździerzu
  • w moździerzu, najlepiej marmurowym, rozetrzeć ząbek czosnku z solą
  • następnie dodać liście bazylii i je rozetrzeć, a gdy liście puszczą zielony sok, dodać orzechy włoskie i również je rozetrzeć
  • dodać zmiksowany brokuł oraz sery, nieco je rozetrzeć, dodać oliwę i rozetrzeć całość do uzyskania jednolitej konsystencji sosu
  • ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Odstawić na ok. 3 do 5 min. by nieco przestygł, ale wciąż został gorący
  • po tym czasie wymieszać sos z makaronem i od razu podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy włoskieMakaronyBazyliaBrokułyParmezanPecorinoWegetariańskieMakarony długie
Przepis własny