by Katarzyna Anders

Risotto z dynią i orzechami

RisottoOrzechy włoskieJednogarnkowe i różneDyniaRyżParmezanWinoKuchnia włoska

Połączenie dyni piżmowej, podprażonych orzechów włoskich, parmezanu i odrobiny tymianku, świetnie współgra i tworzy genialne risotto.
Jedno z moich ulubionych jesiennych, ale też zimowych dań, ponieważ dynię piżmową z powodzeniem można dostać jeszcze długo po zakończeniu sezonu dyniowego. Także w lutym, więc to risotto może być np. głównym daniem kolacji walentynkowej.

Podczas przyrządzania risotta, niezwykle ważne jest trzymanie się kilku głównych zasad o których możecie poczytać w przepisie na risotto z borowikami. Lub po prostu postępować wg poniższego przepisu :)

Koniecznie użyjcie specjalnego ryżu do risotto, czyli ryżu arborio.

Risotto z dynią i orzechami – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 150 g ryżu arborio
  • 1 średnia cebula
  • 330 g dyni piżmowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła

do dodania na koniec

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 25 g parmezanu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Wykonanie

  • do tego przepisu wykorzystamy mniej więcej pół niewielkiej dyni piżmowej. Dynię obierać, wydrążyć nasiona i pożądaną ilość miąższu pokroić w średnią kostkę - max ok. 2 x 2 cm. Większe kostki mogą nie zdążyć zmięknąć
  • cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, po krótkiej chwili dodać ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodać dynię i podsmażać jeszcze ok. 3 min. W tym procesie ryż powinien stać się przejrzysty, tzn zahartować się masłem z oliwą
  • następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
  • bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
  • gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to ok. 20 min. Dynia powinna nieco zmięknąć, niektóre kawałki zaczną się rozpadać, ale większość powinna pozostać jędrną, lecz nie twarda
  • orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu na minute przed końcem gotowania
  • na sam koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
RisottoOrzechy włoskieJednogarnkowe i różneDyniaRyżParmezanWinoKuchnia włoska
Przepis własny