Najlepsze domowe lody bez żadnego mieszania i bez maszynki do lodów! Są puszyste i łatwo się nakładają – jak tradycyjne lody z maszyny. A w smaku są kremowe, słodkie, idealne! Jak z najlepszej lodziarni :)
Składem różnią się niewiele od tradycyjnych lodów z maszyny (m.in. dodatek białek), natomiast technika wykonania powoduje, że udają się bez żadnego mieszania, są puszyste i lekkie.
Tajemnica polega na ubiciu wszystkich składników z dodatkiem cukru na 3 osobne puszyste masy, które po połączeniu trzymają strukturę.
Lody można przygotować na całych 3 jajkach, a można też na całych 5 jajkach, ale ja uważam, że ich smak i struktura mocno zyskują przy 5 żółtkach i 3 białkach, czyli bardziej w stronę tradycyjnych przepisów na lody, z dużą ilością żółtek. A dodatkowe białka można zużyć np. w lekkim omlecie – na odchudzanie po lodach ;)
Ten przepis można traktować jako bazowy dla innych smaków lodów i niedługo z pewnością będę to testować :)
Ostrzeżenie dla zainteresowanych – lody zawierają surowe jajka i nie można tutaj zastosować podgrzewania na parze żółtek, a dodatkowo mamy jeszcze pianę z białek. Tutaj ochroną jest umycie jajek detergentem przeciwbakteryjnym (polecam ten sposób), następnie krótkie sparzenie skorupek wrzątkiem, a także zakup jaj ze sprawdzonych ferm. Jedni powiedzą, że to absolutnie wystarczy, inni, że salmonella i tak może się zdarzyć. Tak więc jest to Wasza indywidualna decyzja. Ja bardzo często używam w kuchni surowych jajek, a też na świecie jest zbyt wiele przepisów je zawierających, by z tej dobroci rezygnować (np. tiramisu – jedyne prawdziwe jest z jajkami. Bez nich to nie tiramisu, tylko jakiś śmietanowy deser).
Ale na pewno nie powinny ryzykować kobiety w ciąży czy dzieci. Dla nich polecam przepyszne lody na mleku kondensowanym, również bez maszyny i bez mieszania: mleczne lody stracciatella i mleczne lody kawowe.