by Katarzyna Anders

Czekolada z żurawiną, pomarańczą i orzechami

Orzechy włoskieCzekoladki i trufleSuszona żurawinaWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek

Wyjątkowa domowa czekolada mleczna z bakaliami – wyjątkowa, bo sami możecie zdecydować, co chcecie do niej wrzucić :) U mnie w wersji świątecznej – z suszoną żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Pycha!

Żeby czekolada nie topiła się w palcach, możecie ją utemperować – tutaj instrukcja. Ale nie jest to konieczne.

Taka czekolada, ładnie zapakowana w przezroczystą folię i udekorowana, będzie pięknym, drobnym prezentem świątecznym.

Czekolada z żurawiną, pomarańczą i orzechami – przepis

Porcja

1 tabliczka o wadze ok. 100 g

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie

  • żurawinę, kandyzowaną skórkę oraz orzechy nieco posiekać, tak by wszystkie kawałki były podobnej wielkości
  • roztopioną czekoladę będzie można po prostu wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale rozleje się w nieregularny kształt i przez to będzie cieńsza niż normalna tabliczka. Dlatego gorąco polecam przygotować prostą "formę" z papieru do pieczenia: kawałek papieru wielkości ok. 25 na 35 cm złożyć na pół (żeby papier był podwójny i dzięki temu forma bardziej wytrzymała), zaznaczyć na nim prostokąt wielkości standardowej tabliczki czekolady, w zaznaczonych liniach zagiąć papier "do góry" tworząc "ścianki", następnie boki "ścianek" odpowiednio naciąć, złożyć i spiąć za pomocą zszywacza, tak by utworzyła się płytka, prostokątna foremka
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - tutaj dokładna instrukcja. Roztopioną czekoladę można dodatkowo utemperować, ale nie jest to konieczne
  • foremkę z czekoladą ułożyć na małej deseczce (będzie łatwiej przenosić, gdy czekolada będzie wciąż płynna). Do foremki wlać czekoladę i rozprowadzić, by rozłożyła się równą warstwą
  • na wierzch czekolady rozsypać równomiernie wszystkie bakalie i wgnieść je lekko palcami, by nieco zatopiły się w czekoladzie
  • deseczkę z foremką umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę - po tym czasie czekolada powinna stężeć i łatwo oddzielić się od papieru do pieczenia
  • czekoladę przechowywać w chłodzie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy włoskieCzekoladki i trufleSuszona żurawinaWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek
Przepis własny.