Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Zupa dyniowa podana w dyni – jak zrobić wazę z dyni?

Waza z dyni to wspaniały pomysł na serwowanie zupy dyniowej. Zupa krem z dyni podana w dyni wygląda pięknie, klimatycznie i upiększy każdy jesienny stół. Miska z dyni jest wytrzymała, a później możecie ją zjeść, więc nic się nie zmarnuje!

Żeby taka waza była później jadalna, należy dynie upiec. Poniżej podaje przepis i porady jak wykonać jadalną wazę z dyni, co zrobić, żeby była smaczna i na pewno się nie rozpadła, a na koniec piszę co zrobić z pustą już wazą i jakie pyszne rzeczy możecie z niej zrobić!

W dyni najlepiej podać pyszny krem z dyni według przepisu, który już od wielu lat jest na blogu. Podany przepis będzie akurat na wazę z około 2,5 kg dyni.

Dobrej zabawy i smacznego!

Zupa dyniowa podana w dyni – jak zrobić wazę z dyni?

Potrzebne rzeczy

  • dynia o wadze około 2,5 kg, najlepiej nieco spłaszczona, równa i kształtna
  • trochę oliwy
  • pieprz
  • sól

Wykonanie

  • dynię dokładnie umyć, a najlepiej wyszorować jej skórkę i każde załamanie, ponieważ dyni nie będziemy obierać. Skórki z dyni zwyczajnej i tak się nie je, jednak ponieważ pieczemy w całości, to warto, by nasza dynia była czysta
  • ostrym nożem obciąć czapeczkę z dyni. Niech otwór będzie nieco szerszy niż przy robieniu dyni na halloween – w końcu misa z dynia ma udawać wazę na zupę, więc musi być wygodnie serwować zupę
  • wnętrze dyni oraz wewnętrzną stronę czapeczki skropić niewielką ilością oliwy i rozsmarować ją, a następnie posypać solą i pieprzem
  • dynię otworem do góry oraz osobno czapeczkę ogonkiem do góry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół, bez termoobiegu, bo mógłby przypalić nam skórkę!) i piec przez około 35 do 50 minut, a samą czapeczkę około 25 do 40 minut (czyli wstawiamy razem, ale czapeczkę wyjmujemy 10 do 15 minut wcześniej). Czemu podaje tak szeroki przedział czasu? Wiele zależy od waszej dyni – zależnie od ilości wody oraz grubości danej sztuki, czas pieczenia może być różny. Proponuję przyjąć, że do upieczenia dyni potrzebne będzie minimum 30 min i po tym czasie należy zacząć dokładnie sprawdzać swoją dynię. Co chcemy osiągnąć? By miąższ był w miarę miękki do jedzenia, ale jednak wciąż jędrny, a cała dynia i czapeczka trzymały stabilnie formę – spróbujcie dotykać dynię (oczywiście przez rękawice kuchenne!) – ma się zacząć lekko uginać, ale wciąż być jędrna i stabilna. Moja rada – jeśli nie jesteście pewni, to lepiej lekko nie dopiec dyni (a po zjedzeniu zupy będziecie mogli ją dopiec jeszcze w piekarniku) niż ryzykować, że waza z zupą się rozpadnie
  • upieczoną wazę z dyni napełnić zupą kremem z dyni (na przykład z tego przepisu na krem z dyni), zamknąć czapeczką i podawać od razu
  • pustą wazę obrać ze skórki – najłatwiej przeciąć ja na pół, a potem skórkę ściąć nożem, a następnie pokroić w sporą kostkę. Taka kostkę z dyni można dodać na zimno do jesiennych sałatek, albo po podgrzaniu wymieszać z makaronem i innymi dodatkami (np. fetą, kurczakiem) jako ciekawy przepis na pastę, lub po wymieszaniu z makaronem i dowolnymi składnikami (kurczak, kiełbasa, inne warzywa, różne sery) zapiec jako zapiekankę. Możecie też z takich kawałków zrobić kolejny krem z dyni, dodając wg przepisu podsmażoną cebulę, przyprawy i miksując na krem
Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)