Krem z dyni

Krem z dyni

Jesienny krem z dyni – zupa szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i lekka, świetnie smakuje z grzankami.

Jeśli mamy spory zapas dyni, to możemy ją obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i zamrozić – z tak przygotowanymi porcjami, ułatwimy sobie pracę jeszcze bardziej.

Krem z dyni

na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dyni
  • 2 cebule
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
  • 1 łyżka masła

do podania

  • kwaśna śmietana 18%
  • bagietka

Wykonanie

  • dynię obrać, wydrążyć miękki środek, miąższ pokroić w kostkę, a cebule posiekać
  • w dużym garnku, zeszklić cebulę na oliwie z masłem, następnie dodać do niej dynię i smażyć kilka minut
  • do garnka dolać trochę wody (do połowy wysokości dyni) i dusić 30 min
  • dynię z cebulą zmiksować blenderem na gładki, dość gęsty krem (w razie potrzeby można dolać wody) i doprawić przyprawami
  • bagietkę pokroić, rozłożyć na ruszcie i grillować chwilę w piekarniku, aż się zarumieni
  • każdą porcję zupy ozdobić łyżką kwaśnej śmietany i podawać z grzankami
Krem z dyni

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)