Krem z dyni - przepis
na porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 1 i 1/2 kg dyni
- 2 cebule
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
- szczypta imbiru
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
do podania
- kwaśna śmietana 18%
- grillowana bagietka lub grzanki
Wykonanie
- dynię obrać, wydrążyć miękki środek, miąższ pokroić w kostkę, a cebule posiekać
- w dużym garnku, zeszklić cebulę na oliwie z masłem, następnie dodać do niej dynię i smażyć kilka minut
- do garnka dolać trochę wody (do połowy wysokości dyni) i dusić 30 min
- dynię z cebulą zmiksować blenderem na gładki, dość gęsty krem (w razie potrzeby można dolać wody) i doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Doprawiając sprawdzać smak, żeby zupa nie była mdła – to właśnie trochę kwasu i przyprawy dodadzą jej smaku
- bagietkę pokroić, przesmarować odrobiną masła, rozłożyć na ruszcie i grillować chwilę w piekarniku, aż się zarumieni. Albo zrobić grzanki w formie kostki, krojąc bagietkę w kostkę, mieszając z niewielką ilością masła i piekąc w piekarniku lub grillując w suchym, dużym garnku i mieszając
- każdą porcję zupy ozdobić łyżką kwaśnej śmietany i podawać z grzankami
- dodatkowo zupę możecie zaserwować w dyni – z tego wpisu dowiecie się jak zrobić wazę z dyni


