Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Krem z dyni

Jesienny krem z dyni – zupa szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i lekka, świetnie smakuje z grzankami.

Jeśli mamy spory zapas dyni, to możemy ją obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i zamrozić – z tak przygotowanymi porcjami, ułatwimy sobie pracę jeszcze bardziej.

Krem z dyni możecie podać w dyni – taka waza z dyni napełniona zupą, to niezwykle klimatyczna, jesienna dekoracja stołu, a na dodatek jest jadalna! W tym wpisie dowiecie się jak zrobić wazę z dyni na zupę dyniową.

Krem z dyni - przepis

na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dyni
  • 2 cebule
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • szczypta imbiru
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

do podania

  • kwaśna śmietana 18%
  • grillowana bagietka lub grzanki

Wykonanie

  • dynię obrać, wydrążyć miękki środek, miąższ pokroić w kostkę, a cebule posiekać
  • w dużym garnku, zeszklić cebulę na oliwie z masłem, następnie dodać do niej dynię i smażyć kilka minut
  • do garnka dolać trochę wody (do połowy wysokości dyni) i dusić 30 min
  • dynię z cebulą zmiksować blenderem na gładki, dość gęsty krem (w razie potrzeby można dolać wody) i doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Doprawiając sprawdzać smak, żeby zupa nie była mdła – to właśnie trochę kwasu i przyprawy dodadzą jej smaku
  • bagietkę pokroić, przesmarować odrobiną masła, rozłożyć na ruszcie i grillować chwilę w piekarniku, aż się zarumieni. Albo zrobić grzanki w formie kostki, krojąc bagietkę w kostkę, mieszając z niewielką ilością masła i piekąc w piekarniku lub grillując w suchym, dużym garnku i mieszając
  • każdą porcję zupy ozdobić łyżką kwaśnej śmietany i podawać z grzankami
  • dodatkowo zupę możecie zaserwować w dyni – z tego wpisu dowiecie się jak zrobić wazę z dyni

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)