by Katarzyna Anders

Zapiekanka makaronowa ze speckiem i pieczarkami

Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiSylwester i KarnawałBoczekSpeckMozzarellaMakarony krótkieZapiekankiKuchnia włoska

Bogata, treściwa, ale też prosta zapiekanka, łącząca makaron, jajka, grzyby i tyrolski speck, pod ciągnącą warstwą przypiecznego, górskiego sera.

Wszystko co najlepsze z Południowego Tyrolu – tradycyjny speck i górski, młody, miękki ser Asiago Pressato. Dodają one wyjątkowego, tyrolskiego smaku tej zapiekance. Jednak możecie je zastąpić innymi, łatwiej dostępnymi, produktami. Speck już w miarę bez problemu dostaniecie w Polsce, jednak do zapiekanki możecie użyć też bardzo chudego lekko wędzonego boczku, szynki szwardzwaldzkiej, lub też każdej innej wyrazistej, tradycyjnej szynki. Natomiast trudno dostępny ser Asiago, możecie zastąpić innym serem, który się ładnie rozpuści – najprościej zwykłą mozzarellą. Bardzo polecam!

Zapiekanka makaronowa ze speckiem i pieczarkami – przepis

Porcja

porcje dla 3 do 4 osób

Składniki

  • 150 g specku (lub bardzo chudego boczku lub wyrazistej szynki)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • garść zielonej dymki
  • garść natki pietruszki
  • 200 g makaronu penne lub rigatoni (lub innego krótkiego)
  • 80 g sera Asiago Pressato (lub innego sera dobrego do zapiekania np. mozzarella)

Wykonanie

  • makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie
  • cebulę pokroić w drobną kostkę. Speck również pokroić w drobną kostkę. Jeśli mamy speck w plasterkach to pokroić w krótkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki
  • na 1 łyżeczce oliwy zeszklić cebulę, a po chwili dodać speck i jeszcze moment podsmażać, a następnie odłożyć speck z cebulą na talerz
  • na tej samej patelni rozpuścić masło i dać pieczarki. Dodać sól oraz pieprz i podsmażać grzyby aż odparuje z nich cała woda
  • posiekać natkę pietruszki oraz zielone części cebuli dymki
  • w misce rozmieszać jajka ze śmietaną. Dodać do nich pietruszkę i dymkę, speck z cebulą oraz podsmażone pieczarki i rozmieszać
  • naczynie ceramiczne wysmarować oliwą. Wsypać do niego ugotowany makaron i wlać ok. 1/3 masy jajecznej ze speckiem i grzybami. Rozmieszać by masa rozeszła się między makaronem. Następnie na makaron wlać pozostałe 2/3 masy, tak by dobrze przykryła makaron (jajka spłyną niżej, ale na makaronie zostanie speck i grzyby)
  • ser posiekać na drobną kostkę lub porwać na drobne kawałki i rozłożyć równomiernie na wierzchu zapiekanki
  • zapiekankę piec w 190°C przez 30 minut. Ser powinien się ładnie zarumienić - jeśli mu do tego brakuje, to na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg
  • zapiekankę podawać od razu. Można też przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiSylwester i KarnawałBoczekSpeckMozzarellaMakarony krótkieZapiekankiKuchnia włoska
Przepis własny.